Oricine a fost părinte sau oricine îşi doreşte să devină părinte ştie foarte bine ce înseamnă sintagma “bolile copilăriei”. De fapt, cu toţii ne-am confruntat cu acestea la un moment dat. Sunt practic primele pericole de care trebuie ferit bebeluşul tău care trece prin cea mai vulnerabilă perioadă din viaţa lui.
În primii ani de viaţă, cea mai frecventă boală este gastroenterita, cauzată de rotavirus Este extrem de contagioasă, iar efectele sunt cu atâa mai grave cu cât copilul este mai mic. Când bebeluşul are sub 1 an, creşte şi riscul de contractare a rotavirusului sub diverse forme ce pot fi uşoare sau mai complicate.
Contaminarea cu rotavirus este o boală care nu are nevoie decât de foarte puţine particule virale pentru a se declanşa, de aceea se transmite şi extrem de uşor.
De unde se poate lua rotavirusul?
• Din spital (se asociază cu alte boli).
• Dintr-un colectiv – creşă, grupuri de copii, chiar şi de la grădiniţă.
• Din spaţiile de joacă pentru copii.
• Chiar şi în mijlocul căminului familial, de pe jucăriile pe care micuţul le bagă în gură, dacă au intrat în contact cu o particulă a virusului.
• De pe orice obiect care a fost atins de cineva care poartă virusul (perioada de incubaţie e de 48 de ore, aşa că simptomele pot întârzia, sau pot fi manifestări de slabă intensitate în cazul adulţilor, care nu se văd, iar, între timp, virusul poate fi împrăştiat).
• De pe obiecte care au fost aşezate pe o suprafaţă contaminată.
• Din alimente care au intrat în contact cu particule ale virusului.
• Prin particule mici de mucus eliminat în timp ce tuşeşte sau strănută cineva. Ele pot rămâne pe diverse suprafeţe pe care oricine le poate atinge, astfel purtându-le mai departe.
Semnele vizibile care pot indica prezenţa rotavirusului sunt: episoade frecvente de diaree apoasă, însoţite deseori de vărsături şi temperatură. În general, simptomele se prezintă în următoarea ordine: febra este primul simptom, apoi urmează diaree, dureri abdominale şi vărsături.
Dacă cel mic trece prin astfel de etape, trebuie neapărat să-l consulte un medic. Numai el va oferi un diagnostic corect şi un tratament propice pentru ca părinţii să poată sta liniştiţi. În cazul în care bebeluşul este infectat cu rotavirus, cel mai probabil va avea nevoie de spitalizare, mai ales dacă forma rotavirusului este una complicată. Pregătiţi-vă să fiţi puternice pentru că, în funcţie de gravitatea afecţiunii, va trebui să staţi alături de el în spital între 1 zi şi o săptămână.
Gastroenterita are capacitatea de a-i produce bebeluşului până la 20 de episoade de vărsături şi diaree, numai într-un interval de 24 de ore. Iar principala şi cea mai importantă consecinţă este deshidratarea severă. Tocmai de aceea şi tratamentul standard constă îm rehidratare prin perfuzii.
Dacă recunoaşteţi unele dintre următoarele simptome la copii, simptome ce se declanşează pe rând, la scurt timp unul după altul, atunci trebuie să mergeţi la doctor:
• Stare accentuată de somnolenţă letargică
• Febră – în general în jur de 39-40 de grade
• Vărsături
• Diaree apoasă
Nu trebuie să amânaţi momentul în care mergeţi la doctor pentru că timpul irosit se transformă în deshidratare din ce în ce mai accentuată, iar rehidratarea se poate realiza doar în cadrul unei instituţii specializate, de către medici.
În cazul în care este prima dată când bebeluşul suferă de rotavirus, cel mai probabil boala se va exterioriza sub formele ei cele mai severe. Mai grav este că, în lipsa tratamentului, infectarea cu rotavirus poate fi fatală. În ţările slab dezvoltate, unde accesul la asistenţă medicală este scăzut, şi unde lipseşte îngrijirea medicală, rotavirusul cauzează moartea.
Cu toate acestea, nu trebuie să vă panicaţi imediat cum bebeluşul face febră: între 3 şi 5 ani, cei mici prezintă frecvent temperaturi crescute – ei fac foarte des febră mai ales dacă stilul de viaţă adoptat este unul activ: dacă aleargă, înoată şi e năzdrăvan, poate răci la intervale scurte de timp. Asta nu înseamnă neapărat că se confruntă cu rotavirus.
Numai după ce îl monitorizaţi atent şi observaţi şi celelalte simptome mai sus-menţionate (face diaree şi după începe să şi verse) atunci trebuie să mergeţi la cel mai apropiat spital.
Pentru mai multe informaţii privind bolile copilăriei şi metodele prin care pot fi prevenite, accesează protejamcopilăria.ro sau pagina de Facebook Protejam copilaria.