Ruptura de menisc se vindecă şi fără operaţie!

Ce presupune ruptura de menisc, care este simptomatologia şi, mai ales, e nevoie de o intervenţie? Am stat de vorbă cu dr. Dragoş Popescu, chirurg ortoped, supraspecializat în chirurgia genunchiului.
  • Publicat:
Ruptura de menisc se vindecă şi fără operaţie!

Ce presupune ruptura de menisc, care este simptomatologia şi, mai ales, e nevoie de o intervenţie? Am stat de vorbă cu dr. Dragoş Popescu, chirurg ortoped, supraspecializat în chirurgia genunchiului.

„Un menisc rupt nu este un menisc dăunător, care trebuie scos cu orice preţ”, mi-a spus domnul doctor Dragoş Popescu, încă de la începutul interviului. Da, am aflat în urma discuţiei că în unele situaţii se poate trăi toată viaţa cu un menisc rupt!

CSÎD: Ce este de fapt meniscul şi ce rol îndeplineşte el în anatomía genunchiului?

Dr. Dragoş Popescu: Meniscul este ca o „pernuţă” situată între femur şi tibie în interiorul genunchiului. Îl numesc pernuţă pentru că practic are o formă şi o poziţie care determină o tranziţie perfectă între partea de sus a genunchiului, femurul, şi cea de jos, tibia. Meniscul este o componentă esenţială în anatomía genunchiului. În afară de realizarea congruenţei între femur si tibie, el are rol de absorbţie a şocurilor, de amortizare, dar şi de nutriţie a cartilajului genunchiului.

CSÎD: Cât de adevărate sunt afirmaţiile precum „un menisc rupt îţi zgârie cartilajul şi o să ţi-l strice” sau „ruptura de menisc este un pericol pentru genunchi”? Cum procedăm în cazul rupturii de menisc, care este abordarea corectă?

Dr. Dragoş Popescu: O ruptură de menisc poate determina o anumită simptomatologie (durere, blocaj, lichid) care necesită un tratament, dar în niciun caz un menisc rupt nu este un menisc dăunător, care trebuie scos cu orice preţ. Mai întâi trebuie examinat genunchiul şi apoi, în funcţie de diagnosticul probabil, este nevoie sau nu de un RMN. Şi nu invers. Niciodată NU operăm RMN-uri, ci pacienţi cu simptome care sunt generate de leziuni confirmate de RMN. 

CSÎD: Cum se face tratamentul rupturii de menisc? Metoda artroscopiei, minim invaziv, este o soluţie de actualitate, prin prisma beneficiului recuperării rapide, sau mai există şi alte soluţii de ultimă generaţie?

Dr. Dragoş Popescu: Majoritatea leziunilor degenerative, care apar fără un traumatism în prealabil, se soluţionează printr-un tratament nechirurgical, dar supravegheat şi indicat de un specialist. Pe de altă parte, leziunile traumatice care generează simptome necesită un tratament, în general, chirurgical. El poate varia de la o artroscopie cu scoaterea acelei porţiuni rupte de menisc – niciodată a întregului menisc, la repararea leziunii atunci când se poate face şi, uneori, la înlocuirea meniscului cu unul artificial sau cu un transplant de menisc.

CSÎD: Este complicată o artroscopie pentru o ruptură de menisc?

Dr. Dragoş Popescu: În general, scoaterea parţială a meniscului, meniscectomia artroscopică, este o operaţie simplă şi rapidă, cu puţine complicaţii şi cu o recuperare rapidă. Altceva este repararea/coaserea meniscului, bineînţeles tot artroscopică. Cred că aici este foarte importantă experienţa chirurgului ortoped. În primul rând, indicaţia de coasere şi apoi execuţia, dificilă prin prisma cicatrizării, uneori ambele, au intenţia de a prezerva cât mai mult din meniscul rupt. Tratamentul unei leziuni de menisc este extem de variat şi necesită multă experienţă din partea chirurgului ortoped. Poate varia între a nu face nimic până la a necesita un transplant de menisc. Puţini dintre chirurgii ortopezi pot face acest tip de intervenţii. Eu m-am supraspecializat în acest tip de chirurgie a genunchiului, iar meniscul şi reparaţia sa în leziunile cronice, fiind şi subiectul tezei mele de doctorat în cadrul Universităţii Barcelona, sunt subiectele mele favorite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Balonare: solutii pentru abdomen plat
Balonare: solutii pentru abdomen plat