Ruptura de perineu după nașterea naturală. Soluții pentru recuperare rapidă

Ruptura de perineu după nașterea naturală. Soluții pentru recuperare rapidă

Au trecut cele 9 luni de sarcină și abia aștepți întâlnirea cu miracolul pe care l-ai crescut în burtică. Până la acest moment însă, trebuie să treci prin procesul nașterii, care poate veni cu unele provocări. Una dintre acestea, atunci când vorbim despre o naștere naturală, este ruptura de perineu, adică zona situată între anus și vagin. 

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, oferă viitoarelor mămici câteva recomandări pentru vindecarea mai rapidă a zonei intime și prevenirea complicațiilor.

Când are loc ruptura de perineu și cum se simte

Ruptura de perineu este destul de comună în timpul nașterii vaginale, mai ales dacă bebelușul este mare, travaliul este prelungit sau expulzia este rapidă.

În general, ruptura de perineu se manifestă ulterior prin durere resimțită mai ales în timpul mișcării, dar și la urinare sau defecare.

De asemenea, pot apărea umflături sau vânătăi în zona perineului, senzație de arsură sau înțepături ori chiar infecții dacă problema nu este tratată corespunzător.

Adresează-te urgent medicului dacă ai simptome de infecție, precum roșeață, secreții anormale, urât mirositoare, febră peste 38 de grade Celsius ori sângerări abundente.

Nu mai puțin important este impactul emoțional, deoarece durerea și disconfortul cauzate de ruptura de perineu pot provoca anxietate, stres și dificultăți în îngrijirea nou-născutului.

Din toate aceste motive, este esențial ca partenerul să fie înțelegător, să îi asigure un confort sporit și să preia o parte din treburile casnice ale proaspetei mămici, astfel încât recuperarea după naștere să aibă loc cât mai rapid.

Cum poate fi grăbit procesul de vindecare

De obicei, ruptura de perineu se vindecă în decurs de câteva săptămâni, însă acest proces poate dura mai mult, în funcție de severitatea rupturii și de prezența eventualelor infecții.

Pentru a ajuta procesul de vindecare, iată câteva recomandări pe care e bine să le pui în practică:

  • Menține zona intimă curată – evită produsele de îngrijire cu parfum și folosește doar apă caldă
  • Evită ștergerea agresivă a pielii delicate – în schimb, tapotează ușor zona perineului cu un prosop moale din bumbac
  • Folosește comprese cu apă rece – acestea ajută la reducerea inflamației și durerii
  • Pune o pernă sub șezut – atunci când stai jos, folosește o pernă specială pentru a reduce presiunea pe zona perineului
  • La recomandarea medicului, ia medicamente împotriva durerii – există diverse pastile sau spray-uri cu efect analgezic care îți pot alina disconfortul, dar cel mai bine este să ceri sfatul medicului înainte de a le lua

Ce să faci pentru a preveni complicațiile 

Pentru a preveni complicațiile rupturii de perineu, specialistul recomandă în primul rând abstinența sexuală după nașterea naturală, timp de cel puțin 6 săptămâni.

La fel de important este să eviți efortul fizic intens în primele săptămâni post-partum, precum și alimentele care pot cauza constipație, un factor ce poate înrăutăți situația.

E de preferat să ai o alimentație bogată în fibre, concomitent cu un consum adecvat de apă – minimum 2 litri pe zi.

Printre alimentele indicate se numără: fasolea, mazărea, lintea, năutul, varza, sfecla roșie, cartofi copți în coajă, broccoli, conopidă, terci de cereale, pâine și paste integrale, pere, mere, prune, căpșuni, zmeură, mure, caise, porumb, semințe de in, nuci.

Citește și: Sângerarea vaginală în sarcină poate ascunde probleme grave

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult