Prietenii te ocolesc, nu vrea nimeni sa te asculte daca ai ceva de spus, iar ultimul tau iubit a disparut din viata ta fara nici un motiv aparent. Te-ai consolat repede, oricum nu se dadea in vant dupa sarutarile lungi. Ti-ai pus vreodata problema ce se intampla de fapt?
Respiratia grea sau halitoza in limbaj medical, reprezinta mirosul neplacut al gurii. Pe langa problemele de ordin social pe care le genereaza, halitoza ar trebui sa te ingrijoreze in conditiile in care ar putea semnala afectiuni ale organelor interne. Pe de alta parte, respiratia urat mirositoare poate fi cauzata si de igiena orala precara, unele alimente sau de un stil de viata nesanatos.
Cum influenteaza alimentele respiratia?
Toate alimentele pe care le mananci incep sa se descompuna in cavitatea bucala. Pe masura ce mancarea incepe sa fie digerata, nutrientii sunt absorbiti in sange, ajung la nivelul plamanilor si in acest mod influenteaza respiratia, dandu-i o nota mai mult sau mai putin stridenta. Daca mananci alimente cu mirosuri puternice (usturoi, ceapa) nu vei putea sa maschezi mirosul decat temporar, prin periajul dintilor sau cu ajutorul apei de gura. Mirosul nu va disparea complet decat atunci cand alimentele au fost eliminate din corp in totalitate.
Cum afecteaza obiceiurile nesanatoase respiratia?
Daca nu te speli pe dinti zilnic si nu folosesti ata dentara pentru inlaturarea resturilor alimentare din spatiile greu accesibile, acestea fermenteaza, favorizand aparitia si inmultirea bacteriilor. Intre dinti, in jurul gingiilor, pe limba sau pe peretii cavitatii bucale, bacteriile formeaza adevarate colonii orinde gasesc terenul propice. In final, respiratia incepe sa capete un miros neplacut.
De asemenea, fumatul poate duce la aparitia halitozei, pe langa faptul ca pateaza dintii, reduce simtul gustativ si irita tesuturile gingivale.
Care sunt afectiunile semnalate prin respiratia grea?
Halitoza si gustul neplacut in gura care persita ar putea fi rezultatul unei gingivite. Aceasta afectiune este cauzata cel mai adesea de tartru si implicit de toxinele care se strang sub gingie, iritand-o.
Alte afectiuni bucale suspecte de a da nastere halitozei sunt dispozitivele dentare de slaba calitate ce provoaca leziuni, infectia cu candida albicans sau infectiile dentare.
Xerostomia, cunoscuta drept senzatia de gura uscata poate, de asemenea, sa pricinuiasca probleme respiratorii. Saliva curata cavitatea bucala, neutralizand acizii produsi de tartru, eliminand celulele moarte acumulate pe suprafata limbii, gingii sau peretii interiori. Cand nivelul salivei scade, procesul de curatare are de suferit, iar celulele moarte incep sa se descompuna in voie. De aici porneste respiratia urat mirositoare. Xerostomia poate sa apara ca urmare a medicatiei, problemelor cu glandele salivare sau a obiceiului de a respira pe gura.
Halitoza mai poate fi cauzata si de infectii ale tractului respirator (pneumonie, bronsita), infectii cronice ale sinusurilor, diabet, reflux gastric cronicizat, boli ale ficatului sau ale rinichilor.
Cum previi respiratia urat mirositoare?
Igiena orala exemplara. Spala-te pe dinti dupa fiecare masa pentru a inlatura placa si resturile alimentare si foloseste ata dentara pentru spatiile inguste, unde periuta nu razbeste. Pentru a asigura danturii tale un nivel exemplar de curatenie, asigura-te ca ai mereu asupra ta o periuta de dinti (cu siguranta ai putea sa-i gasesti un loc in geanta ta super size!). Nu uita de limba, trebuie si ea curatata de bacterii si resturi alimentare.
Programeaza-te la stomatolog o data la sase luni pentru un control preventiv, un periaj profesional si un detartraj. Medicul dentist este in masura sa detecteze si eventualele afectiuni: xerostomia, gingivita, parodontoza etc., care ar putea sta in spatele mirosului neplacut.
Renunta la fumat. Iata cateva motive solide aici!
Bea multa apa pentru a pastra un nivel ridicat de hidratare in cavitatea bucala. Guma de mestecat sau bomboanele fara zahar stimuleaza, de asemenea, productia de saliva care, dupa cum am vazut, curata resturile alimentare.
Fii atenta la ce mananci. Daca suspectezi ca anumite alimente s-ar putea face vinovate de respiratia incarcata, retine-le si trece-le intr-o lista. Acelasi lucru este valabil si in cazul medicatiei pe care o urmezi. Prezinta lista medicului stomatolog sau generalist, el va sti cel mai bine sa determine cauza halitozei.
Cum scapi de halitoza?
In cele mai multe cazuri, medicul stomatolog este cel care poate trata aceasta problema. Daca el stabileste insa ca nu exista efectiuni la nivelul cavitatii bucale, iar halitoza este de alta natura, ar trebui sa consulti medicul de familie sau un specialist pentru a determina cu exactitate cauza neplacerii tale.
Exista remedii naturiste?
Desi ideal este sa consulti medicul, poti apela si la solutii naturale, ca masura de prim-ajutor. Patrunjelul, spre exemplu, este cunoscut pentru proprietatile antibacteriene si de imbunatatire a respiratiei incarcate, insa nu reprezinta o solutie pe termen lung. Fisticul, de asemenea, are proprietati antiseptice si poate scadea aciditatea cavitatii bucale, conducand la ameliorarea mirosului neplacut. Bicarbonatul de sodiu lupta si el, la randul lui, cu aciditatea din gura, este usor antiseptic si poate reduce mirosul neplacut pentru cel mult trei ore.