Salata verde este un aliment popular în întreaga lume și este adesea considerată o alegere sănătoasă pentru cei care încearcă să-și îmbunătățească dieta. Însă, în ultimii ani, au existat preocupări cu privire la siguranța și sănătatea salatei verzi.
Opiniile experților sunt împărțite în ceea ce privește salata verde. Unii cred că este o alegere sănătoasă și nutritivă, în timp ce alții consideră că există anumite riscuri pentru sănătate.
Conform lui Luciana M. Cherubin, expert licențiat în nutriție, consumul de salată verde poate reduce riscul de fracturi osoase. Salata verde este o sursă de vitamina K, care ajută la întărirea oaselor.
În plus, nutriționistul este de părere că salata verde ajută la hidratare deoarece în componența sa se poate găsi până la 95% apă. Drept urmare, consumul de salată verde hidratează organismul.
În ceea ce privește efectele secundare ale consumului de salată verde, Cherubin avertizează persoanele care iau anticoagulante să consulte medicul înainte de a consuma salată verde. Mai mult de atât, persoanele cu sindromul de colon iritabil ar trebui să reducă consumul de salată verde, deoarece acesta poate cauza distensie abdominală.
Un alt expert în științe alimentare și nutriție, Vilte Puisyte, aduce în prim plan alte posibile efecte secundare ale consumului de salată. „Ca orice legumă cu frunze, este important să cumpărați salată ecologică pentru a evita erbicidele și pesticidele care sunt dăunătoare sănătății dacă sunt consumate pe termen lung.”
Pe de altă parte, salata verde poate fi o sursă de contaminare bacteriană, cum ar fi E. coli sau Salmonella, dacă nu este spălată corespunzător. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi gastroenterita sau alte infecții digestive.
Printre alte beneficii ale salatei verde se numără: