Sânge în urină? Iată ce teste medicale se fac

Dr. Ionuț Poeană explică ce teste se impun dacă se observă urinarea cu sânge.
  • Publicat:
Sânge în urină? Iată ce teste medicale se fac
Dr. Ionuț Poeană, medic nefrolog, foto arhivă

În cazul în care observați că urinați cu sânge, chiar dacă ar putea apărea sentimentul de jenă sau rușine trebuie să mergeți imediat la medic. Poate fi o situație de urgență, așadar nu va trece de la sine. Dr. Ionuț Poeană, medic nefrolog, autor al canalului de popularizare a noțiunilor medicale ”Universul din tine” vine cu explicații despre testele medicale la care să te aștepți dacă ai observat că ai urină în sânge.

Așadar, observarea urinei cu sânge este considerată o urgență medicală. Un consult medical nu suportă amânare. Teste medicale recomandate în caz de urinare cu sânge. ”Medicul decide de obicei testele pe care e necesar să ți le facă, în funcție de vârstă, sex, simptome, istoricul medical” explică dr. Ionuț Poeană, medic urolog.

Care sunt testele medicale cele mai utilizate pentru diagnosticarea cauzei urinărilor cu sânge?

Cele mai comune teste sunt: examen sumar de urină și sediment urinar. ”Sunt teste care arată dacă și ce fel de celule există în urina ta, și poate să dea indicii despre cauza sângerării. Se asemenea, se recomandă și teste de sânge. Acestea arată dacă rinichii tăi funcționează normal, dar și dacă ai semne de infecție generalizate, sau semnele altor boli care pot să determine o asemenea sângerare.
De obicei, se folosește dacă se suspectează existența unei pietre sau a unei alte probleme la nivelul tractului urinar tomografie computerizată cunoscută și ca CT” a explicat dr. Ionuț Poeană, medic urolog.

Ce alte metode de investigație se mai folosesc?

Ecografie – e un alt mod de a verifica direct rinichii și căile urinare.
Biopsie renală –pentru această procedură se recoltează o mică bucățică din rinichi cu ajutorul unui ac special, dacă se suspicionează o boala inflamatorie a rinichilor. Cistoscopie – ”Aceasta ajută medicul să privească în vezica ta urinară. Se face cu ajutorul unui tub subțire, cu o cameră în vârf, ce se introduce pe uretră. Dacă medicul tău vede orice modificare, poate să ia o mică probă de țesut, tot o biopsie” a mai explicat dr. Ionuț Poeană.

Ce tratament medicamentos se impune?

Depinde de cauza sângerării. „Dacă pacientul a exagerat cu antrenamentul la sala de sport, și a observat sânge în urină, cel mai probabil nu are nevoie de tratament. Se impune însă dieta echilibrată și odihnă” a explicat medicul nefrolog.

Dacă e o infecție cauza sângerării, atunci vei primi un antibiotic. ”Dacă e o piatră la rinichi este cauza sângerării, depinde de dimensiuni. Cel mai adesea, piatra la rinichi dacă nu este mai mare de 0,6-0,8 mm, vei putea să o elimini singur. Nu ușor, și nu fără lacrimi, dar va ieși. Dacă e mai mare, va trebui ajutor de la medicul urolog” a încheiat dr Poeană.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult