O pată mică de sânge (spotting) după ovulație nu întotdeauna înseamnă că se apropie menstruația, ci ar putea fi sângerarea de implantare. Acesta este un semn absolut inofensiv că în timpul ultimei ovulații un ovul fertilizat s-a atașat de mucoasa uterină. Sângerarea se explică prin aceea că pe măsură ce ovulul fecundat se încorporează în peretele uterin pentru a se dezvolta, acesta poate rupe câteva vase de sânge din mucoasa uterină.
Sângerarea de implantare este, așadar, în multe cazuri primul semn de sarcină. Nu te baza însă pe acest… semn de sarcină, pentru că deși sângerarea de implantare este ceva obișnuit și natural, ea nu apare la toate femeile ci, potrivit statisticilor, la doar una din patru.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, ne oferă mai multe detalii despre sângerarea de implantare.
Sângerarea de implantare poate fi confundată cu menstruația obișnuită, deoarece poate arăta asemănător și poate apărea aproape de momentul în care te aștepți la ea.
Cu toate acestea, sângerarea de implantare este de obicei mult mai redusă cantitativ decât o menstruație obișnuită și se întâmplă adesea mai devreme decât aceasta, având loc între 7 și 14 zile după concepție.
Sângerarea de implantare (sau spottingul) durează de obicei câteva zile (24048 de ore) și poate fi însoțită de simptome similare celor din timpul menstrei sau din primul trimestru de sarcină, respectiv schimbări de dispoziție, greață, dureri de cap și de spate, crampe ușoare, sâni sensibili sau umflați.
Poate fi dificil să se facă diferența între sângerarea de implantare și o menstruație obișnuită, deoarece simptomele sunt destul de asemănătoare pentru a fi confundate. Dar diferențele totuși există.
O menstră durează de obicei maxim 8 zile (variază în funcție de vârstă), pe când spottingul nu durează mai mult de 24 până la cel mult 48 de ore. Sângerarea menstruală începe abundent și se diminuează spre sfârșit, iar cea de implantare este una ușoară, redusă cantitativ. O altă deosebire este aceea că menstra poate fi însoțită de crampe uterine severe care pot să apară înainte de sângerare și să continue timp de câteva zile, în vreme ce în sângerarea de implantare crampele uterine sunt mult mai ușoare sau chiar inexistente.
Și încă un lucru despre spotting: sângele nu va fi neapărat de un roșu aprins, ci fie mai deschis, roz, fie de culoare maronie.
Există multe posibile cauze ale sângerărilor vaginale în timpul sarcinii și ele sunt motive serioase pentru a te adresa medicului. Chiar și dacă nu ești însărcinată sau nu ești 100% sigură că este vorba de sângerarea menstruală.
Orice sângerare inexplicabilă sau crampe abdominale necesită o vizită la medic. Cu excepția cazului în care aștepți menstruația, sângerările și durerile vaginale sunt, de obicei, semne de avertizare că ceva nu este tocmai în regulă. De asemenea, ar trebui să vorbești cu medicul dacă ai simptome precum amețeli, slăbiciune, incapacitatea de a reține lichidele și febră.
Referindu-ne acum la sângerările din sarcină, deși spottingul din primul trimestru este obișnuit, ar putea fi grav dacă sângerarea vaginală este de un roșu aprins, dacă este abundentă și conține cheaguri mari, dacă simți presiune rectală, crampe și valuri de durere în partea inferioară a spatelui, umărului sau pelvisului. Acestea ar putea fi semne de avort spontan sau de sarcină ectopică, ambele necesitând asistență medicală imediată.
Alte potențiale cauze ale sângerărilor în sarcină, care necesită îngrijiri medicale imediate, sunt avortul spontan, infecțiile, modificările inflamatorii, scurtarea și/sau deschiderea colului uterin, ruptura uterină, placenta jos inserată și placenta praevia, decolarea prematură a placentei normal inserate, sarcina molară sau nașterea prematură.
Chiar dacă nu toate sângerările sunt o urgență sau un semn de complicații, medicul dumneavoastră va dori probabil să efectueze teste, cum ar fi o ecografie vaginală, pentru a confirma dacă sunteți însărcinată și pentru a se asigura că ovulul fertilizat s-a implantat în uter și nu este ectopic.