Vara, multe iubiri noi se arată. Suntem mai relaxați, ieșim mai des și avem mai multă disponibilitate pentru a cunoaște oameni noi. Și poate chiar pentru a schimba statul. Din ”single” în ”cuplu”. Sunt multe schimbări favorabile. Însă medicii ginecologi și urologi atrag atenția asupra sănătății sexuale. Prezervativul este indicat pentru a evita infecții cu transmitere sexuală.
Una dintre cele mai comune este infecția cauzată de Chlamydia trachomatis. Am aflat mai multe despre simptome comune la femei și la bărbații infectați. Pentru că în marea majoritate a cazurilor nu apar simptome, fără teste și analize medicale mulți purtători nici nu au idee de infecție. Și așa se transmite mai departe dacă au loc contacte sexuale neprotejate de prezervativ. Ai primit diagnosticul Clamidia? Află că este este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) cauzată de Chlamydia trachomatis. Boala s-a contactat fie prin penetrare vaginală, sex oral sau sex anal. De ce este foarte important să fie diagnosticată și tratată? Ca orice infecție cu transmiere sexuală, aceasta se va transmite mai departe la eventualii noi parteneri. Printre complicații: infertilitate, boală inflamatorie pelvină. Iar spre exemplu în cazul femeilor însărcinate infectate cu Clamidia pot apărea complicații în timpul sarcinii. Există riscul chiar de a transmite infecția bebelușului.
Femeile și bărbații pot prezenta simptome diferite chiar dacă suferă de aceeași infecție. Spre exemplu, în cazul Chlamydia trachomatis, 75 % dintre femei nu vor avea semne și simptome. Pentru restul de 25% pot apărea: senzația de usturime la urinare, secreții vaginale anormale, dureri în zona pelvină, simptome ano-rectale. Unele femei mai observă chiar sângerări în urma contactului sexual sau între menstruații.
Statisticile arată că 50% dintre bărbații infectați cu Chlamydia Trachomatis nu vor avea nici un simptom. Cealaltă jumatate poate avea usturimi la urinat, secreții uretrale, dureri testiculare, simptome ano-rectale.
Consultant de specialitate: Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog