Sarcina după chimioterapie este posibilă! Cum poate fi păstrată fertilitatea la femeile diagnosticate cu cancer mamar

Sarcina după chimioterapie este posibilă! Cum poate fi păstrată fertilitatea la femeile diagnosticate cu cancer mamar
Sursa foto: shutterstock

Tratamentele împotriva cancerului de sân, cum ar fi chimioterapia, pot afecta fertilitatea la femeile tinere, fiind necesare discuții aprofundate cu medicul curant despre opțiunile de conservare a fertilității.

Despre impactul acestor tratamente asupra fertilității, dar nu numai, am discutat cu Jorg B. Engel, profesor doctor în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în chirurgia gineco-oncologică și chirurgia sânului.

Citește și: Cele mai eficiente tratamente pentru cancer agresiv la sân, apărut la vârste sub 45 de ani

Terapia care ar putea proteja ovarele

CSID: Care este cea mai indicată variantă terapeutică pentru femeile tinere cu cancer mamar care doresc să își păstreze fertilitatea?

Prof. dr. Jorg B. Engel: Este important ca decizia de păstrare a fertilității să fie luată înainte de primul tratament de chimioterapie. Având în vedere timpul scurt și, bineînțeles, șocul diagnosticului în sine, nu este ușor de stabilit cursul terapeutic pentru următorii câțiva ani în aceste cazuri. Unele femei nu au un partener sau încă nu au luat decizia de a deveni mame.

În ceea ce privește terapia cu analog GnRH (hormon eliberator de gonadotropină) administrată în paralel cu chimioterapia, situația datelor este încă inconsecventă.

Cu toate acestea, există unele lucrări și meta-analize care recomandă o astfel de terapie pentru a proteja ovarele, dar nu poate fi exclusă o influență asupra efectului chimioterapiei. Prin urmare, o recomandare pentru utilizarea analogilor GnRH este făcută analizând specificul fiecărui caz în parte.

Contraceptivele hormonale, de evitat

CSID: Ce metode de contracepție sunt indicate/contraindicate? 

Prof. dr. Jorg B. Engel: Deși datele sunt limitate, recomandările oficiale sunt consecvente și menționează că femeile nu trebuie să utilizeze contraceptive care conțin hormoni, indiferent de statusul receptorilor hormonali.

Cele mai bune opțiuni contraceptive sunt steriletul clasic ori prezervativul. Este foarte important să subliniem în acest moment că femeia poate rămâne însărcinată, chiar și după o cură de chimioterapie.

Sarcina după tratamentul cancerului de sân

CSID: Dacă fertilitatea a fost păstrată, nu crește sarcina riscul de recidivă?

Prof. dr. Jorg B. Engel: Datele disponibile până acum nu au arătat niciun dezavantaj pentru sarcină, nici măcar în cazul tumorilor hormono-dependente. Tot ce se știe este că riscul de a suferi un avort spontan este ușor crescut.

Medicii recomandă totuși ca pacientele să aștepte cel puțin 2-3 ani după încheierea tratamentului, deoarece majoritatea recidivelor apar în acest timp.

Pentru femeile cu tumori dependente de hormoni, există date recente științifice încurajatoare: o întrerupere de doi ani a terapiei anti-hormonale pentru sarcină nu crește riscul de recidivă.

Chimioterapia în timpul sarcinii

CSID: Ce se întâmplă dacă recidiva sau diagnosticul inițial apar în timpul sarcinii?

Prof. dr. Jorg B. Engel: Chimioterapia este indicată pentru majoritatea pacientelor care dezvoltă cancer de sân în timpul sarcinii. Cu toate acestea, administrarea acestei chimioterapii trebuie începută numai după sfârșitul celei de-a 14-a săptămâni de sarcină. În caz contrar, se asociază cu un risc semnificativ crescut de avort spontan și malformații. Antraciclinele și taxanii se numără printre substanțele care pot fi administrate în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

Nașterea trebuie planificată la trei până la patru săptămâni după terminarea chimioterapiei și când copilul a atins o maturitate suficientă. În acest moment, nu există nicio recomandare de administrare a terapiei țintite în timpul sarcinii. Terapia anti-hormonală este contraindicată în timpul sarcinii.

Cum poate fi ameliorată uscăciunea vaginală

CSID: Ce reacții adverse pot avea aceste tratamente și cum pot fi ameliorate simptomele neplăcute?

Prof. dr. Jorg B. Engel: Femeile tinere au adesea probleme cu uscăciunea vaginală din cauza chimioterapiei sau terapiei anti-hormonale, ceea ce poate duce la disconfort în timpul actului sexual.

Există diferite moduri de a ameliora aceste simptome. Pe de o parte, lubrifianții fără hormoni pot fi de ajutor și pot fi achiziționați fără prescripție medicală.

Dacă acest lucru nu ajută, se pot folosi și supozitoare care conțin hormoni – inclusiv pentru tumorile dependente de hormoni. Potrivit studiilor, hormonii administrați local nu sunt absorbiți în sânge prin mucoasa vaginală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Jorg B. Engel - Profesor Doctor în Obstetrică-Ginecologie
Cu peste 20 de ani de experiență în chirurgia ginecologică oncologică și 10 ani ca specialist în tratamentul cancerului mamar, prof. dr. Jorg B. Engel are o experiență vastă în toate aspectele legate de chirurgia și tratamentul oncologic al cancerelor femeii/ginecologice (sân, ovar, col ...
citește mai mult