Sarea a fost întotdeauna apreciată pentru capacitatea sa de a aroma alimentele, dar, în cele mai vechi timpuri, se presupunea că aceasta avea și puteri magice. De exemplu, vechii romani au considerat sarea atât de importantă, încât au construit o stradă dedicată acestui mineral, Via Salaria, pentru a garanta aprovizionarea cu sare din Marea Adriatică.
De fapt, sarea este un element natural prețios, precum și un mineral esențial pentru organismul nostru.
Este esențială pentru numeroase mecanisme fiziologice vitale, cum ar fi transmiterea impulsurilor nervoase și reglarea presiunii. În ultimele două secole, multe studii s-au concentrat pe proprietățile sării, demonstrând că aceasta este de o importanță crucială pentru sănătatea ființei umane. Problema este însă, că adesea, fără să ne dăm seama, abuzăm de ea.
Sarea nu trebuie să lipsească din dieta noastră, dar cât este recomandat să consumăm pe zi?
Ei bine, „necesarul zilnic de sare este de circa 3 grame pe zi, de preferat sare marină, sare de Himalaya, sau sare de mina neprelucrată, și nu sare prelucrată, nici cu adaos de iod (fac excepție zonele geografice cunoscute a fi foarte sărace în iod). Explicația? Prin prelucrare se pierd toate mineralele asociate, sarea devenind un produs pur chimic, clorură de sodiu.”, aflăm de la dr. balneolog Suzana Pretorian de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Consumul de sare exagerat poate ajunge la 30 de grame pe zi, cu riscuri pentru sistemul cardiovascular (hipertensiune arterială) și rinichi (insuficiență renală). Se estimează că 65% dintre hipertensivi au sensibilitate la sare, dar, în cazul acestora, tensiunea arterială poate fi modulată: prin scăderea aportului de sare, aceasta va scădea substanțial, în timp ce odată cu creșterea aportului, aceasta va crește vizibil.
De unde putem lua sarea?
Sarea se găsește în numeroase alimente: pâine, brânzeturi, arahide, mezeluri, produse afumate, conserve, chipsuri.
Foarte important! Nu este recomandat să adăugăm sare la alimente deja sărate, nici la alimente nesărate consumate împreună cu unele sărate. Avem la îndemână variante alternative: pentru accentuarea gustului este de preferat să se folosească plante aromatice și condimente.
„Utilizarea externă a sării pure (clorura de sodiu NaCl) sau combinată cu alte minerale, presupune contactul cu pielea a sării simple încălzite în săculețe, sau a apei sărate, a nămolurilor sărate, respectiv sub forma unor creme speciale pentru corp sau față, de obicei pe bază de nămoluri sărate.”, adaugă medicul balneolog Suzana Pretorian
În mod extern, sarea este utilizată, în principal, sub forma băilor cu apă sărată, astfel:
În ce constă procedura? „Sarea uscată încălzită în săculețe se aplică în cazul durerilor articulare sau a unor inflamații simple neinfecțioase gen otite (aplicare preauriculară). De asemenea, sarea poate fi utilizată extern și sub forma aplicațiilor de nămol rece, sau încălzit, în împachetare parțială sau generală a corpului (exemplu: nămoluri sărate Techirghiol, Sovata, Marea Moartă). Parametrii cheie, indiferent de aplicație sunt : vehiculul (apă, nămol, creme), temperatura (rece, cald) și componentele asociate (alte minerale, substanțe organice, hormoni, etc).”, punctează specialistul.
La Sovata, sarea din Lacul Ursu poate fi aplicată prin: îmbăiere în Lacul Ursu, băi sărate la cadă (37-39 de grade Celsius, 150-200 g NaCl/litru) sau în piscine cu apă sărată (34-36 de grade Celsius, 100-150 g NaCl/litru) și împachetări cu nămol sărat.
„În baza de tratament Ensana, băile cu apă sărată extrasă din Lacul Ursu se recomandă de 2-3 ori pe zi, câte 20-30 minute la persoanele sănătoase, în cure de 7-21 zile. În schimb, băile la cadă se fac o dată pe zi, în cure de 5-10-15 ședințe. De asemenea, împachetările calde cu nămol sărat sapropelic extras din Lacul Ursu (parțiale sau generale) se fac în cure de 5-10-15/sejur, la temperaturi între 39-43 de grade Celsius, în funcție de afecțiunile asociate.”, explică dr. balneolog Susana Pretoran.
Lacul Techirghiol este cel mai mare și cel mai sărat lac salin din România. Situat în Eforie Nord, lacul ne oferă în fiecare zi două inestimabile remedii pentru sănătate: apă sărată și nămol sapropelic. Cu o salinitate ridicată de 80-90 grame/litru, apa din Lacul Techirghiol este extrem de bogată în minerale și oligoelemente precum magneziu, brom, calciu potasiu, mangan și bor
Apa și nămolul din Lacul Ursu și din Lacul Techirghiol au concentrații foarte ridicate de sare, de aceea efectele asupra pielii sunt rapide, intense și de durată. Aici, pe lângă efectele locale (mecanic, termic și chimic) se adaugă efectul la distanță: detoxifierea profundă a țesuturilor și a organelor interne.
Rezultatele? „Local, prin aplicarea sării se produce vasodilatație care poate fi fie imediată la aplicare caldă, fie secundară postvasoconstricție la aplicare rece. Circulația activată și deschiderea porilor permit îndepărtarea toxinelor din stratul subcutanat, cât și oxigenarea și hrănirea mai eficiente ale pielii și țesutului subcutanat. Substanțele active conținute în apa sărată și nămol (minerale, vitamine, biostimuline, auxine tip hormon estrogen-like) sunt absorbite mai eficient, observându-se o creștere a calității colagenului. În plus, cristalele de sare au efect de gomaj fin cu îndepărtarea delicată și eficientă strat cu strat a celulelor uzate. Se obține, de asemenea, o hidratare profundă și de durată : sarea pătrunde în tesutul subcutanat și atrage osmotic apa biologică pură produsă în organism. În cazul unor mici leziuni și inflamații, dermatite de contact sau atopice, alergii cutanate, acestea sunt ameliorate până la vindecare. Explicația? Apa sărată din Lacul Ursu are efect antibacterian, cât și emolient prin carbonatul de calciu.”, explică medicul balneolog al bazei de tratament.
Totodată, în combinație cu nămolul, apa sărată realizează în paralel detoxifiere la nivel renal, hepatic, digestiv și respirator, ceea ce stimulează procesele profunde de reîntinerire, inclusiv ale pielii, până la nivel celular. Astfel, pielea devine catifelată, luminoasă, cu fermitate și elasticitate crescute, prin efect hidratant, detox, antirid si regenerator.
În plus, asupra sistemului nervos vegetativ, apa sărată și nămolul induc virarea dinspre predominenta vegetativă simpatică de zi cu zi (stare de stres, alertă agitată), către cea parasimpatică: relaxare neuropsihică, efect antistres și somn de calitate. Sunt activate majoritatea glandelor endocrine, inclusiv cele cu corelare directă cu sistemul nervos cum este hipofiza, dirijorul orchestrei hormonale. Efectul obținut este de echilibrare complexă neuropsihoendocrină.