Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA, celebrată, ca în fiecare an, la începutul lunii decembrie, Direcţia de Sănătate Publică le reaminteşte oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.
Începând cu anul 2011, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „SĂRUTUL ŞI ÎMBRĂŢIŞAREA NU TRANSMIT HIV. IGNORANŢA O FACE.”
În 2015, pe plan mondial, un procent estimat de 36,7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care1,8 milioane dintre acestea au fost copii. Aproximativ 150 de milioane de copii şi adulţi, din 129 de ţări cu venituri mici şi mijlocii, au primit servicii de testare HIV.
17 milioane de persoane care trăiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global. Aproximativ 2,1 milioane de persoane au fost recent infectate cu virusul în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA de la începutul epidemiei, inclusiv 1,1 milioane în 2015.
În România, situaţia HIV/SIDA se prezintă astfel: conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA, la 30 iunie 2016, au fost inregistrate 14.078 persoane infectate cuHIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016).
Principala cale de transmitere a fost heterosexuală (57,4% din toate cazurile noi în 2015 şi 63,2% în primele 6 luni ale anului 2016). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20% în 2015 şi17,6% în primele 6 lunii ale anului 2016. Proporţia de homosexuali fost de 16% în 2015 şi 17,2% în primele 6 luni ale anului 2016. Cele mai multe cazuri noi (6.503 cazuri) au fost înregistrate în grupul de vârstă 25 – 29 ani, urmat de 40-49 ani (2.133 cazuri).
Scopul campaniei este de a oferi acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea şi educarea populaţiei asupra HIV/SIDA si comportamentelor
cu risc şi fără risc.
Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.
HIV este un retrovirus din familia LENTIVIRINAE caracterizat prin: dezordini imunologice multiple, cu perioadă lungă de latenţă, ducând la infecţii oportuniste, malignizări şi deces.
SIDA (SINDROMUL IMUNODEFICIENŢEI DOBÂNDITE) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme şi disfuncţii neurologice şi deces. Este ultima fază a evoluţiei infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV- Human Immunodeficiency Virus).
Riscul de infectare cu HIV poate fi redus prin limitarea expunerii la factori de risc:
Persoanele NU se pot infecta prin:
1. sărut
2. îmbrăţişare
3. strângere de mână
4. schimb de obiecte personale, hrană sau apă
Nu, nu există niciun leac pentru HIV. Dar cu un tratament antiretroviral bun şi cu aderenţă bună, progresia de HIV în organism poate fi încetinită. Tot mai mult, persoanele care trăiesc cu HIV pot rămâne bine şi productive pentru perioade lungi, chiar şi în ţările cu venituri mici.