Purtarea ochelarilor poate genera complexe, ata ce spun oftalmogii care au in urmarire pacienti cu dioptrii foarte mari si care au observat schimbari in comportament.
Pana nu demult, pe langa problema de sanatate propriu-zisa care impidica vederea corecta, pacientii cu miopie avansata erau nevoiti sa poarte ochelari cu lentile foarte groase pentru a se putea descurca in viata de zi cu zi. Astazi, tehnologiile moderne au eliminat si ochelarii inestetici si disconfortul interventiilor chirurgicale clasice si din ce in ce mai multi oftalmologi recurg la aparatele laser pentru scaderea sau eliminarea totala a dioptriilor.
Pacientii trebuie sa indeplineasca anumite conditii daca vor sa scape de ochelari cu ajutorul laserului: trebuie sa aiba 18 ani, trebuie sa aiba miopia stabilizata, adica aceeasi valoare a dioptriilor in ultimiii trei ani si trebuie sa aiba mai putin de 12 dioptrii. Explicatia ne-o ofera prof dr. Mihai Pop, medic primar oftalmolog.“ Operatia este de fapt o slefuire a corneei cu ajutorul razei laser. Daca pacientul are mai mult de 12 dioptrii, slefuirea ar trebui sa fie atat de mare incat ii subtiaza prea mult corneea.”
Sunt multe cazurile cand dupa interventia laser, pacientii renunta total la ochelari, dar exista si situatii cand efectul este doar scaderea dioprtiilor, fara insa ca acestea sa ajunga la 0. In aceste cazuri, medicii pot reinterveni si pot aduce dioptria la 0. Pentru fiecare ochi, interventia dureaza un sfert de ora, iar pacientii isi reiau activitatea cotidiana in doar 3 zile si vad perfect la o saptamana dupa operatie. Printr-o astfel de interverventie, medicii pot trata si pacientii cu hipermetropie si pe cei cu astigmatism.