Schimbarea frecventă a cosmeticelor poate agrava acneea. Sfaturile dermatologului

Deşi nu este o problemă gravă de sănătate, acneea juvenilă îi poate afecta emoţional şi social pe adolescenţi. Dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerologie şi dermato-pediatrie, explică pentru Ce se întâmplă, doctore? care sunt cauzele acneei, greşelile care o întreţin, precum şi soluţiile de tratare a acesteia.
  • Publicat:
Schimbarea frecventă a cosmeticelor poate agrava acneea. Sfaturile dermatologului

Deşi nu este o problemă gravă de sănătate, acneea juvenilă îi poate afecta emoţional şi social pe adolescenţi. Cu un plan corect de tratament şi îngrijire cosmetică, precum şi o dietă optimă, acneea poate fi însă combătută.

Dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerologie şi dermato-pediatrie, explică pentru Ce se întâmplă, doctore? care sunt cauzele acneei, greşelile care o întreţin, precum şi soluţiile de tratare a acesteia. 

Deşi acneea nu este o boală infecţioasă, una din principalele cauze ce determină apariţia ei este dezechilibrul florei microbiene de la nivelul pielii şi foliculilor de păr: Propionibacterium (în special Propionibacterium Acnes), stafilococi (S. Epidermidis) şi levuri (Pityrosporum). Propionibacterium Acnes este un bacil care trăieşte în partea profundă a foliculului şi care produce leziunile inflamatorii din acnee.

Terenul cutanat specific acneicilor, caracterizat prin hiperseboree (îngrăşarea pielii) şi modificarea microclimatului de la nivelul pielii, favorizează colonizarea masivă cu bacilul Propionibacterium Acnes, care secretă diverse substanţe ce produc şi întreţin o inflamaţie cronică la nivelul foliculului. Chiar dacă acneea este uşor de diagnosticat de pacient, medicii atrag atenţia asupra riscului de automedicaţie şi aplicare a unor sfaturi greşite.

Este bine ca adolescentul cu acnee să se prezinte la o consultaţie de specialitate la medicul dermatolog. Fiind o afecţiune cronică, este nevoie de un plan de tratament şi de îngrijire pe termen lung, cu vizite repetate la medic, la un interval de 4-6 săptămâni.

Dermatologul este cel care poate prescrie medicaţia adecvată, în funcţie de forma clinică a acneei şi de particularităţile pacientului, şi totodată este cel care poate răspunde la toate întrebările adolescentului despre mituri şi adevăruri în îngrijirea acneei”, explică dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerologie şi dermato-pediatrie în cadrul clinicilor Bioderm.

Cum se tratează acneea

Primii paşi în tratarea acneei includ o igienă locală cu produse adecvate şi o dietă scăzută în zahăr şi produse lactate. Anumite obiceiuri de îngrijire şi folosirea unor produse cosmetice nepotrivite pot întreţine şi chiar agrava acneea. De exemplu, dacă încercaţi un produs nou anti-acnee în fiecare săptămână, acest lucru poate irita pielea şi poate agrava acneea. De aceea, este bine să acordaţi mai mult timp tratamentelor pentru a acţiona, de regulă 6-8 săpămâni, iar dacă atunci nu sesizaţi niciun rezultat să schimbaţi produsul.

O altă greşeală este aplicarea produselor medicamentoase sau cosmeticele antiacneice doar pe suprafeţele afectate de acnee şi nu pe întreaga suprafaţă a pielii predispusă la acnee (de regulă zona T – frunte, nas, pomeţi şi bărbie). Inclusiv anumite produse de make-up, care conţin uleiuri, pot determina apariţia acneei. Alegeţi doar produsele de make-up necomedogenice. 

De asemenea, curăţarea tenului înainte de culcare rămâne, şi nu doar atunci când încercaţi să scăpaţi de acnee, ci şi preventiv. Nu cădeţi însă în extrema cealaltă, şi anume curăţarea excesivă a pielii, de mai multe ori pe zi, întrucât vă poate provoca iritaţie. Evitaţi şi produsele care usucă excesiv tenul, dar şi scrubul. Nu „stoarceţi” coşurile, pentru că acest lucru nu face decât să întreţină inflamaţia şi să determine bacteriile să pătrundă şi mai adânc în piele.  

„În cazul adolescentelor, trebuie investigată şi o eventuală afecţiune endocrinologică care ar întreţine acneea”, atrage atenţia medicul dermatolog.

Fototerapia, alternativă la tratamentul clasic

Un tratament modern, care poate ajuta atât tinerii, cât şi adulţii, să scape de acneea este fototerapia, mai exact terapia cu lumină albastră  Fototerapia este o alternativă sigură şi extrem de eficientă la tratamentele clasice pentru eradicarea bacilului care provoacă acneea. Lumina albastră pătrunde în tegument la o distanţă de aproximativ 2 mm, unde curăţă microbii responsabili de apariţia acneei, fără a afecta însă ţesuturile normale.

„Terapia poate fi folosită pentru a trata toate fototipurile pielii şi este recomandată persoanelor care suferă de acnee inflamatorie, forma uşoară sau moderată, ca o alternativă la tratamentele cu antibiotice. Eficacitatea ei a fost dovedită atât în acneea la nivelul tenului, cât şi în cazul acneei localizate pe trunchi”, adaugă medicul dermatolog Adriana Diaconeasa.

Cu cât acneea este abordată mai din timp, cu atât riscul să lase cicatrici este mai mic. Reducerea sau îndepărtarea cicatricilor post-acnee se poate realiza prin terapia cu laser.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult