Schimbările din corpul tău după ce renunţi la anticoncepţionale

În momentul în care începi să iei anticoncepţionale este posibil să te confrunţi cu dureri de cap, stări de greaţă, crampe sau sensibilitatea sânilor. Aşa că este normal să intervină anumite schimbări şi în momentul în care renunţi la acestea.
  • Publicat:
Schimbările din corpul tău după ce renunţi la anticoncepţionale

În momentul în care începi să iei anticoncepţionale este posibil să te confrunţi cu dureri de cap, stări de greaţă, crampe sau sensibilitatea sânilor. Aşa că este absolut normal să intervină anumite schimbări şi în momentul în care renunţi la acestea.

De fapt, orice tip de anticoncepţionale pe bază de hormoni poate îţi poate schimba modul în care te simţi fie că este vorba de pilule contraceptive, inel contracveptiv, un dispozitiv intrauterin (DIU), injecţii sau un implant.

Toată lumea este diferită şi unele dintre schimbările care intervin depind şi de simptomele pe care le-ai avut înainte de a începe să iei pilule contraceptive. Cu toate acestea, o serie de schimbări sunt des întâlnite.

1. Poţi rămâne însărcinată

Se poate întâmpla mult mai repede decât te-ai aştepta. Multe femei cred că trebuie să treacă o perioadă lungă de timp pentru a rămâne însărcinată după ce nu mai iau anticoncepţionale, dar cercetările recente arată că rata sarcinii este foarte apropiată de cea a femeilor care au folosit alte metode de contracepţie (cum ar fi prezervativele). Până la 96% dintre femeile care folosesc pilule contraceptive şi apoi opresc administrarea lor rămân însărcinate într-un an de zile. Însă, poate dupa mai mult timp în cazul în care renunţi la injecţiile contraceptive.

2. Menstruaţia neregulată

Chiar dacă ciclul menstrual era regulat înainte de a începe administrarea pilulelor anticoncepţionale, poate dura câteva luni pentru a reveni la o regularitate similară cu cea de dinainte de anticoncepţionale. Dacă pur şi simplu nu mai ai menstruaţie, poate dura câteva luni până îţi vei reveni. 

3. Ciclurile menstruale se pot modifica

Pilulele contraceptive atenuează simptomele şi perioada menstruaţiei. În cazul în care te confruntai cu dureri puternice înainte de a începe administrarea pilulelor contraceptive, problemele ar putea reveni când renunţi la ele. Menstruaţia poate fi diferită la întreruperea administrării de contraceptive orale, lucru care afectează şi frecvenţa, dar şi volumul menstruaţiei.

4. Simptomele sindromului premenstrual (PMS) ar putea reveni 

Simptomele premenstruale se pot agrava imediat după ce renunti la anticoncepţionale. În afară de crampe, greaţă, migrene şi sensibilitatea sânilor, pot apărea şi unele modificări emoţionale. Pilulele contraceptive, mai ales unele formule, ajutp organismul să echilibreze hormonii care contribuie la stări de depresie, anxietate şi irascibilitate. Fără acest mecanism stabilizator, poţi experimenta din nou astfel de stări. Înainte ca organismul să ajusteze de la sine nivelul hormonal, poti suferi unele schimbări bruşte de dispoziţie. Însă, există posibilitatea ca pilulele contraceptive să accentueze depresia. În acest caz, renunţarea la anticoncepţionale ar trebui să te facă să te simţi mai bine. 

5. Secreţii vaginale mai abundente

Orice metodă contraceptivă împiedică procesul de ovulaţie. Astfel, în momentul în care vulaţia este reluată este posibil să ai crampe uşoare în zona pelvisului. Anticoncepţionalele, împiedicând ovulaţia, determină şi diminuarea secreţiei vaginale. În momentul renunţării la pilule, secreţia vaginală începe să fie mai abundentă, mai ales în perioada ovulaţiei.

6. Modificări ale greutăţii corporale

În cazul anumitor femei, pilulele contraceptive pot cauza luarea în greutate, adesea din cauza retenţiei de apă, dar nu într-un mod semnificativ. O meta-analiză a 44 de studii nu a găsit nicio dovadă că administrarea de anticoncepţionale ar cauza luarea în greutate la majoritatea femeilor. Cele care au folosit injecţii cu progesteron s-au îngrăşat câteva kilograme, aşa că acestea pot slăbi în momentul în care renunţă la acestea. Dacă vrei să slăbeşti vei obţine rezultate mai bune cu ajutorul unei diete sănătoase şi a exerciţiilor fizice decât dacă renunţi la pilulele anticoncepţionale. 

7. Problemele dermatologice pot reapărea

Pilulele anticoncepţionale pot corecta dezechilibrele hormonale care cauzează acnee, dar îmbunătăţirea este temporară. În momentul în care renunţi la ele, problemele dermatologice pot reveni sau se pot chiar agrava. Situaţia se reglează de obicei atunci când nivelul natural al hormonilor produşi de organism revine la normal.

8. Apetit sexual mai ridicat

Un număr redus de femei au observat că pilulele anticoncepţionale le scad libidoul sexual. Aşa că, aproximativ 15% dintre acestea, potrivit unui studiu recent, ar putea avea un apetit sexual mai ridicat după ce renunţă la anticoncepţionale.

9. Durerile de cap pot dispărea

În cazul în care pilulele contraceptive îţi dădeau dureri de cap, în momentul în care renunţi la ele aceste dureri pot dispărea. Însă, există persoane în cazul cărora durerile de cap s-au ameliorat când au început să ia anticoncepţionale. 

10. Vei beneficia în continuare de protecţie împotriva anumitor tipuri de cancer

Unul dintre efectele adverse benefice ale utilizării pilulelor anticoncepţionale este că persoanele care le folosesc pe termen lung prezintă un risc scăzut de cancer endomentrial. Dacă ai luat anticoncepţionale pentru o perioadă suficientă de lungă, beneficiile vor continua chiar dacă ai oprit administrarea lor. 

Urmărește CSID.ro pe Google News