Pe lângă accidentul vascular cerebral, o altă boală neurologică severă care dă deficite serioase este scleroza multiplă (SM).
„Această patologie demielinizantă autoimună este frecvent întâlnită la tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Scleroza multiplă este o boală care necesită atenție deosebită, terapie, monitorizare. O formă recurentă remisivă este mai ușor de tolerat decât o formă progresivă, care duce în final la tulburări severe motorii, tulburări de sensibilitate, tulburări de deglutiție sau de vedere. Toate acestea duc la un handicap sever al pacientului”, spune prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală.
Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbați, raportul fiind de 3 la 1.
Simptomele sclerozei multiple pot fi foarte numeroase și variate, ele fiind determinate de sediul leziunii demielinizante. Acestea pot surveni repetitiv sau pot fi permanente pe parcursul evoluției bolii și includ:
Nu există o analiză concretă care să depisteze scleroza multiplă, de aceea diagnosticarea acestei afecţiuni poate fi o provocare pentru medici. Scleroza multiplă este diagnosticată în urma mai multor analize şi teste recomandate de medicul specialist.
Tratamentul sclerozei multiple este unul personalizat și are rolul de a ține sub control simptomele și de a încetini evoluția bolii. Nu există tratament preventiv, așa cum nu există nici tratament curativ.