Scorul ROMA, cunoscut și sub denumirea de algoritm de risc de malignitate ovariană, este un instrument de evaluare a riscului utilizat în domeniul ginecologiei și oncologiei pentru a evalua probabilitatea de apariție a malignității ovariene la femeile care au o masă pelvină sau o tumoare ovariană. Acest test sau scor este conceput pentru a ajuta medicii să determine dacă este necesară o evaluare suplimentară sau o intervenție chirurgicală.
Ne oferă mai multe detalii despre acest test dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate.
Cancerul ovarian este a patra cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer la femei din întreaga lume. Numai în România, face peste 1.000 de victime în fiecare an.
Simptomele cancerului ovarian pot include:
Scopul principal al evaluării diagnostice a unei mase pelvine este de a determina dacă este benignă sau malignă. Deoarece majoritatea maselor anexe sunt benigne, este important să se determine preoperator dacă o pacientă are o probabilitate mare de malignitate ovariană, pentru a se asigura un management adecvat și de aici și importanța stabilirea scorului ROMA, spune dr. Andreas Vythoulkas.
Testul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) poate fi recomandat femeilor cu o masă ovariană descoperită, mai ales dacă există suspiciuni de cancer ovarian.
De obicei, testul ROMA este folosit împreună cu alte metode de diagnostic, precum ecografia și markerii tumorali. Recomandarea pentru acest test este determinată de medicul curant, în funcție de cazul specific al fiecărei paciente.
În prezent, 70% dintre cancerele ovariene sunt încă diagnosticate într-un stadiu avansat. Cu toate acestea, supraviețuirea pacientei este direct legată de diagnosticul precoce, permițând îngrijire multidisciplinară rapidă.
Deși acest cancer apare cel mai adesea la femeile aflate în postmenopauză, poate apărea și la femeile mai tinere.
Scorul ROMA combină măsurarea a doi biomarkeri din sânge, CA 125 și HE4 (proteina epididimului uman 4), împreună cu starea de menopauză, pentru a calcula riscul de malignitate ovariană. CA 125 este o proteină care poate avea niveluri crescute în sângele femeilor cu cancer ovarian, în timp ce HE4 este o altă proteină asociată cu cancerul ovarian. Se ia în considerare starea de menopauză, deoarece poate influența interpretarea rezultatelor biomarkerului, adaugă dr. Vythoulkas.
Scorul ROMA este calculat folosind o formulă specifică bazată pe nivelurile biomarkerilor și starea menopauzei și oferă o valoare numerică sau un procent care indică riscul estimat de malignitate ovariană. Un scor ROMA mai mare sugerează o probabilitate crescută de cancer ovarian.
Scorul ROMA nu este un instrument de diagnostic definitiv, ci mai degrabă un instrument de evaluare a riscurilor, ajutând medicii să ia decizii corecte cu privire la testarea ulterioară, imagistica sau trimiterea pentru tratament.
În rândul femeilor care prezintă o masă pelviană, utilizarea combinată a HE4 și CA 125, folosind testul ROMA, poate crește sensibilitatea și specificitatea estimării riscului pacienților cu masă pelviană – chiar și cancer ovarian în stadiile I/II – decât CA 125 în monoterapie.
Dacă pacienta este în premenopauză, atunci un scor ROMA mai mic de 1,14 este în concordanță cu o probabilitate scăzută de a găsi o malignitate la intervenție chirurgicală. Dacă pacienta este în postmenopauză, atunci un scor ROMA mai mic de 2,99 este în concordanță cu o probabilitate scăzută de a găsi o malignitate la intervenție chirurgicală, afirmă dr. Vythoulkas.
Iată cum se interpretează rezultatele acestui test.
Pentru femeile aflate în premenopauză:
Pentru femeile aflate în postmenopauză:
Starea de premenopauză sau postmenopauză trebuie să se bazeze pe funcția ovariană determinată cu informații disponibile din evaluarea clinică și istoricul medical. Cât privește testul ROMA: