Deși majoritatea oamenilor au doi rinichi, ai nevoie doar de un rinichi funcțional pentru a duce o viață activă și sănătoasă. Este posibil să fie nevoie să iei câteva măsuri de precauție pentru a evita îmbolnăvirea acestui organ vital. Dacă ai un singur rinichi, este important să-l protejezi și să-l menții funcțional, deoarece nu ai un al doilea care să preia funcțiile dacă acesta cedează. În continuare răspundem întrebării „Se poate trăi cu un singur rinichi” și-ți dezvăluim și care este durata de viață a pacienților cu un rinichi.
Menținerea unui stil de viață sănătos printr-o alimentație nutritivă, exerciții fizice regulate și controale medicale regulate te ajută să-ți păstrezi rinichiul sănătos.
Rinichii filtrează deșeurile și excesul de lichid din sânge, astfel încât acestea să fie eliminate din corp prin urină. Un singur rinichi poate filtra suficient sânge pentru a menține funcționarea normală a corpului tău. De aceea poți supraviețui și fi sănătos cu un singur rinichi.
Recomandările pentru un stil de viață sănătos dacă ai un singur rinichi sunt practic aceleași ca pentru persoanele cu doi rinichi. Acestea includ:
În plus, dacă ai un rinichi trebuie să fii mai atent la menținerea acestuia în stare bună de funcționare. Acest lucru include:
Există mai multe motive pentru care ai putea avea un singur rinichi. Acestea includ:
De asemenea, poți avea doi rinichi, dar numai unul funcțional, ceea ce este echivalent cu a avea un singur rinichi. O mare diferență când vine vorba de a avea un rinichi o face dacă te-ai născut cu un singur rinichi sau dacă ai pierdut sau donat unul. Pentru cei născuți cu un singur rinichi, acesta face treaba ambilor rinichi încă din prima zi, adesea crescând într-un rinichi mai mare și mai bine funcțional.
Când un rinichi este îndepărtat sau donat, celălalt rinichi nu compensează, prin urmare, funcția renală generală este redusă la jumătate.
Rinichii joacă un rol esențial în menținerea echilibrului de fluide în corp, păstrând proteinele în sânge și controlând tensiunea arterială.
Dacă rinichii încetează să funcționeze, s-ar putea să:
Majoritatea persoanelor cu un singur rinichi duc o viață normală fără a dezvolta probleme pe termen scurt sau lung. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta hipertensiune arterială ușoară, retenție de lichide și proteine în urină este ușor mai mare dacă ai un singur rinichi în loc de doi. Acest lucru se datorează faptului că un al doilea rinichi poate compensa și suplini un rinichi care și-a pierdut o parte din funcție.
Pentru că nu are un înlocuitor, pierderea funcției unui singur rinichi ar putea duce la proteinurie, retenție de lichide sau hipertensiune arterială mai devreme decât dacă ai avea doi rinichi.
Dacă ai un singur rinichi, îmbolnăvirea acestuia poate fi o problemă majoră, pentru că nu există altul care să vină în ajutor și să compenseze. Dacă deteriorarea organului vital este severă și rinichiul încetează să funcționeze complet, ai nevoie de dializă sau de un transplant de rinichi pentru a supraviețui.
Pentru a evita acest lucru, este foarte important să-ți protejezi unicul rinichi. Evită sporturile de contact. Acestea includ:
Dacă practici sporturi de contact, purtarea protecțiilor și a altor echipamente reduce riscul de rănire, dar nu îl elimină complet. Alte activități cu risc ridicat trebuie evitate sau realizate cu precauție sunt:
Pe termen lung, cu excepția cazului în care rinichiul este rănit, pierderea funcției unicului rinichi este de obicei foarte mică și neobservabilă.
Majoritatea persoanelor cu un singur rinichi nu trebuie să urmeze o dietă specială, dar la fel ca persoanele cu doi rinichi, ar trebui să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată. Menținerea unei hidratări normale și consumul de lichide când îți este sete este mai bună decât supra-hidratarea sau deshidratarea.
Dacă ai un singur rinichi din cauza unui transplant sau dacă ai boală de rinichi, este posibil să fie nevoie să limitezi cantitatea de sodiu, fosfor și proteine din dietă. Acest lucru se datorează faptului că rinichiul nu le poate elimina din sânge foarte bine, astfel încât acestea se acumulează.
De asemenea, poate fi necesar să limitezi cantitatea de lichide pe care le bei.
Indiferent dacă ai unul sau doi rinichi, ar trebui să te străduiești să duci un stil de viață sănătos, împreună cu o alimentație sănătoasă. Acest lucru include:
Multe dintre organele corpului sunt afectate de alcool, inclusiv rinichii. Consumul moderat (un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați) de obicei nu dăunează rinichilor. Alcoolul crește cantitatea de urină pe care o produci, dar reduce capacitatea rinichilor tăi de a filtra sângele. Acest lucru perturbă echilibrul de fluide și electroliți din corpul tău și te deshidratează.
Fără suficient lichid în corp, celulele din organele tale, inclusiv rinichii, nu pot funcționa corect. În cele din urmă, acest lucru poate provoca daune permanente.
Ficatul este, de asemenea, important pentru menținerea echilibrului de fluide și electroliți. Îmbolnăvirea ficatului cauzată de consumul excesiv de alcool interferează cu acest echilibru, făcând și mai dificilă funcționarea corectă a rinichilor. Riscul de afectare a rinichilor este și mai mare pentru persoanele care consumă alcool în exces și care și fumează.
Alcoolul are acest efect indiferent dacă ai unul sau doi rinichi, dar poate duce la insuficiență renală mai rapid atunci când ai doar un rinichi funcțional.
Dializa îndeplinește funcția rinichiului prin filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor și a excesului de lichid. Se face doar atunci când ai pierdut temporar sau permanent cea mai mare parte sau toată funcția renală.
Potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi, dializa ar trebui să fie începută doar dacă rinichii și-au pierdut 85% până la 90% din funcție, iar asta pentru că, de obicei, ai o funcție renală aproape normală atunci când ai un singur rinichi și nu vei avea nevoie de dializă decât dacă rinichiul cedează.
Dacă ai un singur rinichi ar trebui să mergi la medic cel puțin o dată pe an pentru o evaluare. Dacă apare o problemă, ar trebui să fii consultat mai des. Două teste sunt folosite pentru a evalua funcția renală:
De asemenea, tensiunea arterială trebuie și ea măsurată. Hipertensiunea arterială poate fi un semn de disfuncție renală. Poate, de asemenea, să deterioreze vasele de sânge din rinichi, ceea ce poate agrava disfuncția renală. Schimbările în stilul de viață și medicația pot reduce tensiunea arterială și preveni îmbolnăvirea rinichiului.
Un transplant de rinichi se face doar atunci când nu ai niciun rinichi funcțional. Dacă ai un singur rinichi și acela este bolnav și încetează să funcționeze, ai putea fi eligibil pentru un transplant.
Indiferent câți rinichi ai avut inițial, primești doar un rinichi într-un transplant. Rinichiul transplantat de obicei devine mai mare și lucrează mai mult în timp. În cele din urmă, rinichiul transplantat va funcționa aproape la fel de bine ca doi rinichi.
În general, pacienții cu un singur rinichi sănătos au puține probleme de sănătate. Dar în cazul pacienților cu displazie sau agenezie renală pierd funcțiile rinichilor de-a lungul anilor. Durează undeva la 25 de ani ca acest lucru să se întâmple. Pierderea funcțiilor renale sunt, în general, ușoare, iar durata de viață nu este impactată. Majoritatea pacienților cu un singur rinichi duc vieți normale și cu puține probleme medicale. Cu alte cuvinte, un rinichi sănătos poate funcționa la fel de bine ca doi.
Foto: envato
Surse de documentare: