Seleniul: un mineral pentru creier!

Mineralul seleniu are un impact imens asupra funcţionării creierului. Celulele nervoase trebuie să aibă seleniu pentru a produce glutation, unul dintre antioxidanţii cei mai importanţi pentru creier.
  • Publicat:
Seleniul: un mineral pentru creier!

Mineralul seleniu are un impact imens asupra funcţionării creierului. Celulele nervoase trebuie să aibă seleniu pentru a produce glutation, unul dintre antioxidanţii cei mai importanţi pentru creier.

Creierele animalelor hrănite cu un regim alimentar sărac în seleniu produc mai putin glutation. Creierele private de seleniu manifestă de asemenea perturbări ale activităţii principalilor neurotransmiţători: serotonina, dopamina şi adrenalina, semnalizând posibila vătămare şi disfuncţie a creierului, conform cercetărilor recente.

În plus, concentraţia seleniului în sânge scade pe măsură ce înaintăm în vârstă – cu 7% după 60 de ani şi cu 24% după 75 de ani, conform unui studiu.

Seleniu puţin, înseamnă proastă dispoziţie

Insuficienţa seleniului tulbură dispoziţia oamenilor, posibil din cauza perturbării activităţii neurotransmiţătorilor.

Cercetătorii de la Departamentul American al Agriculturii au supus un grup de bărbaţi tineri fie la un regim alimentar bogat în seleniu, fie la unul sărac în seleniu timp de trei luni şi jumătate. Alimentaţia bogată în acest mineral a sporit considerabil buna dispoziţie a bărbaţilor. Aceştia au declarat că se simţeau mai „limpezi” la minte, bine dispuşi, agreabili, stăpâni pe sine, încrezători şi energici. În plus, cu cât tinerii au avut mai mult seleniu în celulele roşii, cu atât s-au simţit mai bine.

Psihologul-cercetător James G. Penland, care a coordonat studiul, a afirmat că seleniul suplimentar a produs o dispoziţie mai bună tinerilor, deşi nu prezentau semne de deficit de seleniu. Cu alte cuvinte, dispoziţia ne poate fi stricată de deficite subclinice nedetectate.

Există numeroase alimente bogate în seleniu, cum ar fi: cerealele, usturoiul, carnea, peştele şi fructele de mare (în special tonul şi stridiile) sau nucile.

Ia seleniu şi te vei simţi mai bine!

Psihologul britanic David Benton a observat la rândul lui „o îmbunătăţire accentuată a stării” la 50 de subiecţi, de vârste curpinse între 14 şi 74 de ani, care au luat zilnic câte o pastilă de 100 micrograme de seleniu, timp de cinci săptămâni, deşi nu manifestau semne evidente de deficienţă.

Unii au primit un placebo, ceilalţi pastila menţionată. După ce s-au efectuat teste standard de analizare a bunei dispoziţii, s-a constatat că subiecţii care au luat seleniu s-au simţit mai bine din punct de vedere fizic şi moral, mai puţin derutaţi, anxioşi, obosiţi, deprimaţi, nesiguri sau ostili.

Cât de mult este suficient?

Conform unui studiu persoanele care au iau o doză de 200 micrograme de seleniu pe zi au 50% şanse mai mari de a face diabet zaharat de tip 2, dar deocamdată nu se ştie dacă această doză de seleniu este de vină pentru aparţia bolii. Pentru siguranţă verifică cu medicul tău înainte de a lua seleniu. Seleniul este unul dintre puţinele suplimente care pot fi toxice.

Deşi toxicitatea poate să nu survină până la consumarea a 2 500 micrograme pe zi, nu există nici un motiv pentru depăşirea dozei maxime admise de 400 micrograme de seleniu pe zi pentru un adult.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Stomatita: cauze, simptome, tratament
Stomatita: cauze, simptome, tratament