Semaglutida (Ozempic), medicamentul anti-diabetic cu efect de scădere în greutate. Cum funcționează, cât costă, care sunt reacțiile adverse

Ce este semaglutida (Ozempic), medicamentul care tratează diabetul zaharat de tip 2 și are efect de scădere în greutate. Citește prospect, mod de funcționare, beneficii, preț și reacții adverse.
Semaglutida (Ozempic), medicamentul anti-diabetic cu efect de scădere în greutate. Cum funcționează, cât costă, care sunt reacțiile adverse
Sursa foto: Shutterstock

Semaglutida (Ozempic) este un medicament aprobat de FDA în 2017 pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, însă cercetările au scos la iveală că acesta poate avea efect benefic și în ceea ce privește scăderea în greutate, dacă este administrat într-o concentrație mai ridicată. Astfel, în 2021, semaglutida (Wegovy) a primit aprobarea FDA pentru a fi folosită în tratamentul adulților supraponderali sau cu obezitate (IMC peste 27 și care suferă de cel puțin o afecțiune asociată excesului ponderal, cum ar fi hipertensiunea, diabetul de tip 2 sau colesterolul crescut, sau IMC peste 30). Prospectul Wegovy poate fi citit aici. Se estimează că acest medicament, strict pentru obezitate, va fi disponibil în țara noastră din 2023.

În România, substanța activă se regăsește în medicamentul numit Ozempic, care este destinat prioritar pacienților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice. Prospectul Ozempic poate fi citit aici.

Cum funcționează semaglutida și prin ce mecanism ajută și la scăderea în greutate? Și care sunt părțile mai puțin pozitive: poate avea reacții adverse, există pacienți cărora nu le este indicat acest tratament?

Ozempic – doar cu rețetă de la medicul diabetolog

ATENȚIE! Ozempic poate fi cumpărat din farmacii DOAR PE BAZĂ DE REȚETĂ DE LA MEDICUL DIABETOLOG, după o evaluare amănunțită a stării de sănătate.

Ca urmare a creșterii în popularitate a acestui medicament ce poate ajuta și la scăderea în greutate, farmaciștii din România avertizează că nu există suficiente stocuri în condițiile cererii crescute din partea pacienților, aspect care îi poate pune în dificultate pe bolnavii de diabet care au nevoie de acest medicament pentru a ține sub control glicemia. De asemenea, se plâng de faptul că tot mai multe persoane vin la farmacie și vor să cumpere medicamentul fără a avea însă o rețetă de la medicul curant.

Pe de altă parte, producătorii de medicamente anti-diabetice injectabile susțin că cererea crescută nu poate fi onorată în timp util deoarece există dificultăți în ceea ce privește fabricarea și transportul pen-urilor (stilourilor injectoare), care sunt realizate în China.

Pentru persoanele cu obezitate, dar fără diabet zaharat, există alte medicamente special formulate pentru scăderea în greutate (recomandate de medicul specialist), care se iau pe termen lung – pentru că obezitatea este o boală cronică:

Cum funcționează semaglutida, beneficii

Semaglutida este un compus care imită acțiunea hormonului intestinal peptida 1 glucagon like (GLP-1, o incretină), țintind astfel o zonă din creier care reglează apetitul și aportul de alimente ingerate. În plus, semaglutida scade preferința pentru alimentele bogate în grăsimi.

De asemenea, medicamentul încetinește golirea stomacului, contribuind astfel la senzația de sațietate mai mult timp.

Semaglutida reduce glicemia prin stimularea secreției de insulină și prin reducerea secreției de glucagon, atunci când glicemia are valori mari.

Receptorii GLP-1 sunt, de asemenea, exprimați la nivelul cordului, sistemului vascular, sistemului imunitar și rinichilor. În studiile clinice, semaglutida a avut un efect benefic asupra concentrațiilor plasmatice ale lipidelor, a scăzut tensiunea arterială sistolică și a limitat inflamația.

În studiile efectuate la animale, semaglutida a redus dezvoltarea aterosclerozei prin împiedicarea progresiei plăcii la nivelul aortei și prin reducerea inflamației la nivelul plăcii.

Într-un studiu din 2022 publicat în Diabetes, Obesity and Metabolism se arată că semaglutida (Wegovy, 2.4 mg) poate reduce cu până la 17% greutatea corporală, atunci când este administrată timp de 68 de săptămâni, ca tratament adjuvant la dietă (reducerea aportului caloric cu cel puțin 500 de calorii/zi) și exerciții fizice (minimum 150 de minute/săptămână). De menționat că participanții la acest studiu erau supraponderali sau cu obezitate, fără diabet, dar cu cel puțin o comorbiditate asociată greutății excesive (hipertensiune, dislipidemie, apnee obstructivă de somn, boală cardiovasculară).

Prospect Ozempic. Reacții adverse semaglutida

Ca orice alt medicament, există riscul apariției unor reacții adverse temporare. Printre reacțiile adverse raportate în urma tratamentului cu semaglutida se numără:

  • senzația de greață
  • diareea
  • vărsăturile
  • constipația
  • durerile abdominale (dispepsie)
  • distensie abdominală (creștere în volum a abdomenului)
  • flatulență
  • eructații
  • durerile de cap
  • oboseala
  • amețeală
  • hipoglicemie (când se utilizează în asociere cu insulină, sulfoniluree sau alte medicamente antidiabetice orale)
  • gastrită
  • boala de reflux gastroesofagian
  • valori crescute ale lipazemiei
  • valori crescute ale amilazemiei

De regulă, reacțiile adverse frecvente (diaree, greață, vărsături) apar în primele 1-2 săptămâni de tratament și se ameliorează când organismul pacientului se obișnuiește cu medicamentul. Totuși, există și situații când aceste efecte neplăcute pot persista, motiv pentru care poate fi indicată ajustarea dozei de medicament sau, uneori, întreruperea acestuia.

Prospectul integral al medicamentului Ozempic poate fi consultat aici.

Ozempic – contraindicații, precauții

De asemenea, există anumite precauții de care trebuie să se țină cont înainte de recomandarea acestui tratament. Spre exemplu, Ozempic este contraindicat pacienților cu istoric familial sau personal de cancer de tiroidă (în special cancer medular tiroidian), celor cu pancreatită cronică sau cancer de pancreas.

Se recomandă prudență la utilizarea Ozempic la pacienții cu retinopatie diabetică tratați cu insulină, deoarece s-a observat un risc ușor mai crescut de
apariție a complicațiilor retinopatiei diabetice (fotocoagulare retiniană, necesitate de tratament cu agenți intravitreali, hemoragie vitroasă, orbire determinată de diabet – mai puțin frecventă). Acești pacienți trebuie monitorizați cu atenție și tratați în conformitate cu recomandările clinice.

Potrivit prospectului, semaglutida nu trebuie utilizată la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau în tratamentul cetoacidozei diabetice.

Semaglutida nu este un substitut pentru insulină!

Semaglutida, Ozempic: preț, mod de administrare

Semaglutida Ozempic este inclusă în lista medicamentelor compensate 100% din Programul Național de Diabet Zaharat și se eliberează pe bază de prescripție medicală, conform recomandării medicului specialist, în condițiile stabilite prin protocolul terapeutic aprobat de Ministerul Sănătății. Inițierea tratamentului se face de către medicul de specialitate (diabetolog), altul decât medicul de familie.

Medicamentul este compensat 100% doar pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

ozempic compensat pret
Sursa: CNAS.RO

SUBLISTA C DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în regim de compensare 100% | Hotărâre 720/2008

Medicamentul necompensat are un cost care variază, respectiv:

  • 1 stilou injector preumplut + 4 ace + 0.25 mg semaglutidă = aproximativ 420 de lei prețul în farmacie. Un stilou injector preumplut conține semaglutidă 2 mg în 1.5 ml soluție. Fiecare doză conține semaglutidă 0,25 mg în 0,19 ml.
  • 3 stilouri injectoare preumplute + 12 ace + 0.5 mg semaglutidă = aproximativ 1.245 de lei prețul în farmacie. Un stilou injector preumplut conține semaglutidă 2 mg în 1,5 ml soluție. Fiecare doză conține semaglutidă 0.5 mg în 0.37 ml.
  • 3 stilouri injectoare preumplute + 12 ace + 1 mg semaglutidă = aproximativ 1.245 de lei prețul în farmacie. Un stilou injector preumplut conține semaglutidă 4 mg în 3 ml soluție. Fiecare doză conține semaglutidă 1 mg în 0.74 ml.

Semaglutida Ozempic este disponibilă sub formă de soluție injectabilă (care se ține la frigider, la 2-8 grade Celsius pe termen lung), în diferite concentrații (0.25 mg, 0.5 mg, 1 mg sau 2 mg – ultima variantă nefiind disponibilă în România), ambalată într-un stilou injector (pen) preumplut, de unică folosință.

Se injectează subcutanat, la nivelul abdomenului, coapselor sau în partea superioară a brațelor, o dată pe săptămână, la orice oră, cu sau fără alimente.

Pentru început, în primele 4 săptămâni de tratament, se va folosi concentrația cea mai redusă, de 0.25 mg/săptămână. Ulterior, dacă pacientul tolerează bine medicamentul, doza poate fi crescută la 0.5 mg/săptămână pentru următoarele cel puțin 3 luni.

Doza de menținere este fie de 0.5 mg, fie de 1 mg/ săptămână, în funcție de rezultatele obținute, toleranța pacientului și recomandarea medicului curant.

Medicul vă va oferi toate detaliile privind administrarea acestui medicament. Respectați întocmai instrucțiunile oferite de acesta și întrebați dacă aveți nelămuriri!

Interacțiuni cu alte medicamente

Anumite medicamente luate în paralel cu semaglutida pot crește sau, din contră, pot inhiba acțiunea acesteia. Totodată, riscul de reacții adverse poate fi mai crescut în cazul polipragmaziei (când sunt luate prea multe medicamente simultan).

Discută cu medicul dacă iei unul sau mai multe din următoarele medicamente ce pot interfera cu acțiunea semaglutidei:

  • anticonvulsivante (fenitoina)
  • antidepresive (amitriptilina, imipramina, selegilina, izocarboxazida, fenelzina, inhibitori de monoaminoxidază)
  • antipsihotice (aripiprazol)
  • betablocante (atenolol, labetalol, metoprolol)
  • ciprofloxacină
  • corticoizi (prednison, cortizon)
  • diuretice (bumetanida, hidroclorotiazida, bendroflumetiazida)
  • antivirale HIV (amprenavir, atazanavir, fosamprenavir)
  • hormoni (etinilestradiol, hidroxiprogesteron)
  • insulină
  • metformină
  • glimepiridă
  • isoniazidă
  • acetazolamidă
  • bexaroten

Opinia medicului: Nu este un eșec să te ajuți cu aceste tratamente

Potrivit Dr. Mădălina Indrie, medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice și specialist în obezitate, medicamente de tip Ozempic, Saxenda, Mysimba, Xenical „vin cu așa de multe beneficii încât mi se pare malpraxis să NU le recomanzi în diabet și obezitate”.

Specialistul spune într-o postare pe pagina de Facebookobezitatea nu este despre mâncare, așa cum astmul nu este despre aer.

Sediul problemelor în obezitate este în creier. Orice strategie alimentară este sortită eșecului dacă nu este croită după nevoile creierului în raport cu mâncarea și dacă nu ține seama de relația (mai adâncă sau mai superficială) pe care o au pacienții cu mâncarea.
Mărturie la cele de mai sus sunt luptele grele ale pacienților cu kilogramele, care durează zeci de ani sau poate o viață, precum și epuizarea, frustrarea, demoralizarea, vinovăția care vin odată cu recidivele. Obezitatea este cronică, nu se vindecă, spune dr. Mădălina Indrie.

De asemenea, medicul subliniază că pacienții cu obezitate nu trebuie să simtă tratamentul cu aceste medicamente ca pe un eșec personal, „așa cum nu este un eșec să iei un puf de Ventolin când ai o criză de astm sau să iei antialergice când te copleșesc simptomele alergiilor. De ce nu le cerem pacienților voința și în aceste situații?”

În plus, astfel de medicamente vin la pachet și cu alte beneficii, pe lângă scăderea în greutate și reglarea glicemiei. 

Pacienții beneficiază de protecție cardiovasculară în fața riscului de infarct și accident vascular, ameliorarea durerilor articulare, a apneei de somn și chiar protecție față de Alzheimer.

În spatele acestor medicamente este o știință complexă, pe care o explicăm pacienților în cadrul consultațiilor. Sunt atenționări, precauții, reacții adverse, ca la orice alt medicament.

Discută cu un medic care cunoaște medicamentele pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine. Așa cum nu te duci să te tunzi la un mecanic auto, așa nu asculta sfaturi despre alimentație și obezitate de la un chirurg sau medici de alte specialități decât diabet și nutriție, a încheiat dr. Mădălina Indrie.

Surse: mayoclinic.org, uptodate.commyhealthexplained.com, drugs.com, nejm.org, fda.gov, dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com, ema.europa.eu, medscape.com, novomedlink.com, diabetes.medicinematters.com, researchgate.net, link.springer.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mădălina Indrie - Medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice
Dr. Mădălina Indrie este Medic primar diabetolog-nutriționist, specialist în obezitate, cu experiență din 2006, acreditat Federația Internațională de Obezitate. În prezent, d-na Dr. Indrie poate fi găsită la Centrul Medical de Nutriţie şi Management Integrat al Obezităţii Synobis din ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult