Semne anormale la menopauză. ATENȚIE, pot ascunde cel mai întâlnit tip de cancer la femei

Semne anormale la menopauză. ATENȚIE, pot ascunde cel mai întâlnit tip de cancer la femei
Sursa foto: Shutterstock

Nu toate femeile experimentează perioada post-menopauză în același mod. Unele studii au arătat că 80% dintre acestea nu au raportat scăderea calității vieții, sub niciun aspect. Dar mai rămâne acel procent de 20%…

Menopauza este perioada din viața unei femei în care ciclurile menstruale încetează definitiv, lucru care se întâmplă, în mod normal, în jurul vârstei de 50 de ani. Ovarele încetează să mai producă ovocite, căptușeala uterină (endometrul) nu mai trebuie să se elimine și producția de estrogen scade. Chiar dacă menopauza se manifestă cu puține semne fizice, aceasta semnalează sfârșitul etapei de viață fertilă a unei femei.

Află care sunt semnele anormale la menopauză, dar și manifestările obișnuite, care nu ar trebui să provoace îngrijorare.

Semne îngrijorătoare la menopauză

„În perioada post-menopauză, cel mai îngrijorător aspect îl reprezintă sângerările vaginale, acestea fiind un simptom care trebuie să determine femeia să se adreseze medicului cât mai curând posibil”, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Există o întreagă listă de posibile cauze ale acestor sângerări:

Orice sângerare vaginală apărută în perioada post-menopauză, fie că se limitează la câteva picături sau este una abundentă, asemănătoare unei sângerări menstruale, NU este normală.

„Fie că sunt sau nu însoțite de durere sau disconfort în timpul actului sexual – sau și de alte manifestări clinice, în funcție de afecțiunea care le cauzează – sângerările din post-menopauză trebuie să fie cât mai rapid investigate”, adaugă medicul.

De asemenea, modificările de la nivelul sânilor sunt motive întemeiate pentru care o femeie va trebui să se adreseze medicului.

Este necesar să fie investigate astfel de manifestări, pentru că pot fi simptome ale cancerului de sân:

  • apariția unui nodul (în proximitatea claviculei ori la axilă)
  • schimbările formei mamelonului
  • scurgerile din mamelon
  • asimetria sânilor
  • roșeața, umflarea, iritația, mâncărimile sau erupțiile de la nivelul sânilor

Simptome normale la menopauză

Simptomele menopauzei este firesc, dar nu și obligatoriu, să fie resimțite. Iar dacă sunt prezente, nu sunt motive de îngrijorare pentru că, așa cum am afirmat deja, sunt normale. Acestea includ:

  • bufeuri
  • transpirații nocturne
  • tulburări de somn
  • modificări de dispoziție
  • anxietate
  • probleme de memorie
  • sensibilitate la nivelul sânilor
  • scăderea nivelului de energie
  • migrene
  • simptome urinare (de exemplu, incontinență)
  • disconfort vaginal
  • reducerea libidoului

ATENȚIE! Toate femeile aflate la menopauză, indiferent dacă prezintă simptome sau nu, prezintă un risc crescut de boli de inimă, osteoporoză, diabet de tip 2, obezitate, osteoartrită și demență, deoarece hormonii au influențe cu adevărat importante asupra mai multor organe.

A te prezenta la medic chiar și în perioada de post-menopauză este important, pentru a primi ajutor în privința unor efecte secundare pe termen lung, ca de exemplu creșterea în greutate, incontinența și disfuncția sexuală.

Chiar și în absența oricăror simptome, este ideal ca femeile aflate inclusiv în perioada de post-menopauză, până la vârsta de 65 de ani, să efectueze anual o mamografie și o dată la 3 ani un test Babeș-Papanicolau (sau test Papanicolau și test HPV o dată la 5 ani).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult