Spunem că avem colesterolul mărit atunci când acesta este prezent în exces în sânge, lucru care crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral.
Colesterolul este o substanță grasă care se regăsește în sânge și este atât produs de ficat, cât și absorbit din anumite alimente pe care le consumăm. Scopul lui este de a menține celulele din corp sănătoase, dar prezent în exces poate produce probleme de sănătate, în special boli cardiovasculare.
Bineînțeles, există o serie de cauze și factori de risc pentru colesterol mărit. Obezitatea, de exemplu, este o boală asociată riscului crescut de colesterol.
Colesterolul mărit nu prezintă semne clare. Mai exact, nu îți oferă simptome atunci când valorile sunt puțin peste limită, dar acumulat în exces formează o placă pe pereții vaselor de sânge care poate încetini sau chiar opri circulația sangvină către creier și inimă. Ca rezultat, atunci când apare ruptura plăcii de colesterol se formează un cheag de sânge care blochează complet artera.
Majoritatea pacienților nu prezintă simptome atunci când au colesterol mărit, însă cei cu probleme genetice de colesterol se pot confrunta cu xanthomas, adică depozite de grăsime pe piele sau corneal arcus, adică inele de colesterol în jurul irisului.
Valorile colesterolului mărit pot crește riscul problemelor de sănătate și pot produce simptome severe:
Mulți pacienți cu hipertensiune nu au niciun simptom, dar atunci când tensiunea este foarte mare pot apărea amețeala, durerea în piept, durerea de cap, starea de greață, vărsăturile, vederea încețoșată, anxietatea și dificultatea de a respira. De asemenea, crește riscul de infarct și AVC.
Simptomele pot include setea, foamea, urinarea frecventă, amorțeala și senzația de furnicături în mâini și picioare, senzația de oboseală, vederea încețoșată, prezența unor răni care se vindecă greu și pierdere în greutate nejustificată.
Simptomele pot include dureri la nivelul picioarelor în timpul activității fizice, piele netedă și lucioasă, căderea părului, senzația de slăbiciune, ulcerații la nivelul picioarelor, degete de la picioare reci sau amorțite.
semnele și simptomele care anunță un accident vascular cerebral includ slăbiciunea bruscă, amorțeala sau pareza pe o parte, confuzia, dificultatea de vorbire, pierderea echilibrului, tulburări de mers, probleme de vedere și o durere bruscă și severă de cap. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, situație în care pacientul are nevoie de tratament medicamentos neîntârziat!
În multe cazuri, chiar dacă valorile colesterolului sunt mari, la nivelul organismului nu apare nicio modificare. Lipidele în exces din sânge pot forma plăci în vasele de sânge de-a lungul anilor și pot reduce circulația sangvină către organele vitale fără măcar să știi.
Angina sau durerea în piept, în schimb, pot apărea atunci când plăcile de colesterol produc îngustarea arterelor care „hrănesc” inima cu sânge și oxigen.
Angina stabilă este una dintre cele mai comune forme și, de cele mai multe ori, este declanșată de activitatea fizică. Însă, angina pectorală instabilă este o urgență medicală care poate anunța începutul unui infarct.
Angina este un simptom comun al bolii arteriale coronare, motiv pentru care este important să vorbești cu medicul de familie despre cele două tipuri de durere și îngrijirea medicală de care ai nevoie.
În general, dacă ai sub 45 de ani, se recomandă să-ți testezi valorile colesterolului odată la cinci ani, iar între 45-65 de ani, odată la doi ani. Medicul îți poate recomanda testarea mai frecventă a colesterolului dacă suferi de comorbidități precum hipertensiune, obezitate sau istoric familial de colesterol mărit, accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare.
Foto: shutterstock
Surse de documentare: