Semnele afecţiunilor mamare care ar trebui să te alarmeze

Îţi amintim că cel mai întâlnit tip de cancer la femei este cancerul mamar şi că acesta apare în 85% din cazuri la femeile care nu au un istoric al bolii în familie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Semnele afecţiunilor mamare care ar trebui să te alarmeze

Când avem 20 de ani, sunt fermi şi îi privim în oglindă în fiecare zi cu mândrie… în jurul vârstei de 30 de ani dezvoltăm cu ei şi o altă relaţie, devenind sursă pentru hrana micuţilor noştri, iar după 40 de ani, treptat, îi observăm din ce în ce mai schimbaţi.

Corpul tău se modifică odată cu trecerea timpului. Unele modificări sunt absolut normale, în timp ce altele trebuie să îţi ridice unele semne de întrebare. Stilul de viaţă agitat te poate pune în situaţia de nu observa transformările propriului corp, iar simptomele care indică o afecţiune gravă pot să treacă neobservate.

Îţi amintim că cel mai întâlnit tip de cancer la femei este cancerul mamar şi că acesta apare în 85% din cazuri la femeile care nu au un istoric al bolii în familie. În plus, un studiu realizat de-a lungul a cinci ani, pe un eşantion de peste 22,000 de paciente, ne-a arătat că aproximativ un sfert din cazurile depistate de cancer mamar au fost la femei sub 40 de ani, ceea ce reprezintă un procent alarmant de mare şi că această boală apare din ce în ce mai des la vârste tinere.

Fiecare femeie ar trebui să ştie care sunt semnele şi simptomele unei afecţiuni mamare, iar atunci când descoperă o anomalie, să meargă pentru investigaţii medicale la un medic supraspecializat în afecţiunile sânilor.

Semnele şi simptomele pe care trebuie să le ai în vedere:

O modificare în felul în care se simte sânul sau mamelonul:

  • Sensibilitatea mamelonului, diferită de sensibilitatea care se manifestă în timpul fiecărui ciclu menstrual sau în timpul alăptării.
  • Un nodul palpapil sau îngroşarea unei zone pe sân sau în zona axilei – este important să ştii că orice nodul trebuie investigat de către un medic specialist, deşi nu toţi nodulii sunt canceroşi.
  • Apariţia unei denivelări oriunde în zona sânului.
  • Contracţia (încordarea) inexplicabilă a sânului – poate fi observată prin ridicarea braţelor deasupra capului sau plasarea palmelor pe şolduri, manevre ce determină contracţia muşchilor pectorali.
  • Durere (foarte rar – numai în stadii foarte avansate).

O modificare în aspectul sânului sau mamelonului:

  • Orice schimbare inexplicabilă în mărimea sau forma sânilor, mai ales dacă este doar la un singur sân.
  • O schimbare în textura pielii, roşeaţă sau o mărire a porilor în pielea sânului (similară cu textura de coajă de portocală).
  • Asimetria recentă a sânilor – este comun pentru femei să aibă un sân puţin mai mare faţă de celălalt. În cazul în care asimetria a apărut recent, trebuie să verifici cauza cu medicul specialist.
  • Dacă mamelonul devine (uşor) tras spre interior.

Orice secreţie mamelonară, mai ales cele unilaterale, spontane, hemoragice sau incolore.

De asemenea, este important să ştii că o secreţie lăptoasă ce apare atunci când nu alăptezi trebuie verificată de către medicul tău, deşi este puţin probabil să aibă legătura cu cancerul la sân.

Dacă descoperi ceva în neregulă cu sânii tăi, opreşte-te din ceea ce faci, este momentul în care trebuie să îţi pui sănătatea pe primul loc şi să mergi la control.

Articol scris de Dr. Elena Claudia Teodorescu – Medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, fondator Clinica Donna, medic cu experienţă de peste 15 ani în Imagistica Sânului, Doctor în Ştiinţe Medicale. 

Foto: 1423rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Radiologie și Imagistică medicală
Dr. Elena Claudia Teodorescu este Fondator și Director Medical Donna Medical Center, Medic primar Radiologie și Imagistică medicală  si Doctor în Științe Medicale. ✓ Peste 15 ani de Supraspecializare în Senologie Imagistică ✓ Peste 80,000 de examene (mamografii, ecografii mamare și ...
citește mai mult