Ficatul este un organ de mărimea şi forma (aproximativă) unei mingi de fotbal dezumflate, aşezat pe partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste. Rolul său este acela de a filtra şi purifica organismul, de a elimina toxinele ajunse în sânge în timp ce respirăm, din alimentele şi băuturile pe care le consumăm, precum şi din medicamentele pe care le luăm. Ficatul depozitează vitamine, minerale şi zahăr până când organismul are nevoie de ele, şi nu în ultimul rând, secretă bila şi factori de coagulare.
Unul dintre organele vitale, ficatul are un rol extrem de important în funcţionarea organismului nostru. În lipsa lui, digestia ar fi imposibilă, rănile nu ni s-ar vindeca, nu am fi în stare să servim un coctail etc. Să mai spunem şi că ficatul utilizează 25% din sângele pompat de inimă. Iată de ce trebuie să fim mereu atenţi, iar la cel mai mic semnal de boală, să consultăm un specialist.
Care sunt semnele îmbolnăvirii ficatului? Ei bine, acesta este un organ tăcut, de obicei nu produce simptome foarte evidente când se află în suferinţă. Însă, există câteva indicii care ar trebui să vă pună pe gânduri:
1. Oboseala, pierderea în greutate, durerea abdominală – acestea pot fi semnele unei afecţiuni cunoscută drept ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatică), când organul este înecat în grăsime. Valorile crescute ale colesterolului şi obezitatea sunt principalii factori de risc ai apariţiei acestei boli care, la rândul ei, creşte riscul de diabet de tip II şi boli cardiovasculare.
2. Simptome asemănătoare gripei şi scaun închis la culoare – acestea pot indica prezenţa unei hepatite, A, B sau C, infecţii care duc la inflamarea ficatului. Hepatita A se transmite de obicei prin intermediul alimentelor contaminate, cele de tip B si C se transmit pe cale sexuală.
3. Piele şi ochi cu tentă gălbuie – aceste simptome apar când ficatul nu reuşeşte să proceseze bilirubina, o substanţă produsă în sistemul său de filtrare. Boala se numeşte icter (sau gălbeneală), însă poate fi vorba şi despre o hepatită.
Cum ne păstrăm sănătatea ficatului? Există câteva modalităţi simple, ce ţin de stilul de viaţă al fiecăruia. Astfel, specialiştii recomandă alimentele sănătoase, preparate corect, fructele şi legumele foarte bine spălate înainte de a fi consumate, mişcarea zilnică, o dietă bogată în vitamina E şi renunţarea la excese de orice fel (alcool, alimentare, medicamentoase etc.).