Semnele leucemiei se văd pe piele. Cum se manifestă cancerul de sânge

Semnele leucemiei sunt adesea trecute cu vederea. Dacă acestea se manifestă pe termen lung, mergi la medic pentru analize de sânge amănunţite!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Leucemia este o formă de cancer care afectează măduva osoasă şi duce la proliferarea leucocitelor. În timp, acestea nu îşi mai îndeplinesc funcţia de bază, aceea de a proteja organismul de infecţii. Deşi este specifică mai ales în cazul adulţilor cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, leucemia poate ataca pe oricine, indiferent de vârstă sau de sex.

Cauzele care pot fi prevenite nu se cunosc încă, motiv pentru care medicii fac eforturi considerabile pentru a găsi noi tratamente care să prelungească speranţa de viaţă a bolnavilor de leucemie. Terapiile suportive sunt momentan şansa acestor bolnavi de a trăi cât mai mult, dar este important ca pacientul să se prezinte din timp la medic, astfel încât aceste tratamente adjuvante să îşi facă resimţite efectele.

În cazul leucemiei, nu există simptome foarte evidente, deoarece boala are o multitudine de forme. De cele mai multe ori, semnele leucemiei sunt vagi, pot fi puse pe seama unei răceli sau a unui sistem imunitar slăbit ori a stresului.

Dar există câteva semnale comune în toate tipurile de leucemie, cărora ar trebui să le acorzi o atenţie specială. Dacă observi că acestea se manifestă pe termen lung, mergi la medic pentru analize de sânge amănunţite!

Semnele leucemiei: la ce să fii atent

Ten palid – din cauza afectării măduvei osoase, nu mai pot fi produse celule roşii, iar celulele albe se dezvoltă necontrolat. Acest proces duce la instalarea anemiei, care are ca principal simptom paloarea pielii. Mâinile şi picioarele reci sunt, de asemenea, semne ale anemiei.

Oboseala – este un simptom banal, comun multor boli, inclusiv în cazul leucemiei. Dacă te simţi obosit tot timpul fără motiv, pe o perioadă îndelungată, de vină ar putea fi tot anemia cauzată de incapacitatea organismului de a produce celule sănătoase.

Febră şi infecţii frecvente – celulele roşii sunt protectorii de bază ai sistemului imunitar. Dacă acestea nu sunt în număr suficient de mare, aşa cum se întâmplă în cazul leucemiei, organismul va fi mai slăbit şi predispus la orice mică infecţie. Din acest motiv, banala răceală pe seama căreia sunt puse astfel de simptome nu trebuie tratată cu superficialitate, mai ales dacă se repetă la intervale scurte de timp sau durează mai mult decât ar fi normal, adică cel mult 7 zile.

Respiraţie îngreunată – pe lângă lipsa de energie şi oboseala, dificultăţile de respiraţie sunt un alt simptom pe care nu ar trebui să-l ignori. Dacă observi că rămâi frecvent fără aer după un efort minim, mergi la medic pentru un set amănunţit de analize de sânge.

Vindecarea greoaie a leziunilor – tăieturile sau zgârieturile se vindecă mult mai greu în cazul bolnavilor de leucemie. De asemenea, e foarte posibil ca bolnavii să se confrunte des cu vânătăi apărute din senin sau cu pete mici roşii (peteşii) apărute pe piept ori pe picioare.

Alte simptome ale leucemiei pot fi: transpiraţiile nocturne, frisoanele, articulaţiile dureroase, scăderea în greutate, sângerările nazale şi umflarea ganglionilor limfatici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult