Semnul ALARMANT că ai deficit de vitamina B12

Aceste descoperiri sugerează că un deficit de vitamina B12 produce efecte dăunătoare sau întârzieri asupra dezvoltării creierului copiilor.
  • Publicat:
Semnul ALARMANT că ai deficit de vitamina B12
Foto: envato

Deficitul de vitamina B12 la vârstă fragedă poate duce la serioase probleme cognitive. Dificultățile de memorare și gândire pot fi semn că ai deficit de vitamina B12, arată cercetările.

Persoanele cu deficit de vitamina B12 reușesc cu greu să-și amintească lucruri sau să se concentreze. Un studiu arată că nivelul redus de vitamina B12 în rândul copiilor poate rezulta slaba dezvoltare a acestora, performanțele vizuo-spațiale și percepțiile sociale, la vârsta adultă.

Percepția socială și capacitatea vizuo-spațială fac parte din funcțiile cognitive, precum înțelegerea informațiilor, răspunsurile asupra lor sau chiar judecățile făcute asupra regulilor sociale.

Datele studiului

În acest studiu, copiii cu un nivel redus de vitamina B12 la vârsta de 5 ani aveau cel mai mic punctaj la testele cognitive, care presupuneau rezolvarea puzzle-urilor și recunoașterea sentimentelor altor copii.

Dr Ingrid Kvestad, autoarea studiului a spus: „Rezultatele noastre demonstrează clar asocierile dintre valorile vitaminei B12 și a altor măsuri de dezvoltare și funcții cognitive, precum capacitatea de a interpreta figuri geometrice complexe și capacitatea de a recunoaște emoțiile altor copii”.

Aceste descoperiri sugerează că deficitul de vitamina B12 produce efecte dăunătoare sau întârzieri asupra dezvoltării creierului copiilor. Studii anterioare arată că vitamina B12 este importantă pentru dezvoltarea creierului, pentru învățare, rezolvarea problemelor și pentru memorie.

Alimente pe care să le consumi dacă ai deficit de vitamina B12

Carnea roșie este o sursă excelentă de vitamina B12, dar în Asia de Sud și în țările mai sărace, produsele de origine animală sunt limitate, motiv pentru care există valori reduse de vitamina B12 în rândul acestor populații.

Pentru acest studiu au participat 500 de copii din Nepal, cărora li s-au făcut teste de sânge pentru a estima nivelul de vitamina B12. Mai apoi, cinci ani mai târziu, acești copii au dat mai multe teste de dezvoltare cognitivă.

„Majoritatea copiilor nepalezi care au participat la studiu nu aveau un nivel redus de vitamina B12 într-un mod sever, dar era unul suboptim pentru o creștere și dezvoltare bune (…) Studiul nostru este unul care contribuie la un mare puzzle pentru a înțelege implicațiile nivelului redus de vitamina B12 în rândul dezvoltării cognitive a copiilor”, a spus Dr. Kvestad.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult