Știm cu toții sensul expresiei „mă doare în cot”, dar prea puțini dintre noi cunoaștem cauzele durerii reale experimentate în această zonă a corpului.
De regulă, durerea în cot apare din cauza unor mișcări bruște sau, din contră, a lipsei de mișcare a mâinii. Un exemplu este statul la calculator ore în șir, care pune presiune pe articulațiile mâinii și, implicit, ale coatelor. Însă există și alte cauze mai puțin obișnuite ale durerii în cot, unele dintre ele la care nu te-ai aștepta. Află ce înseamnă când te doare în cot și ce afecțiuni pot sta la baza acestui simptom neplăcut.
În majoritatea cazurilor, durerea de cot nu este îngrijorătoare și trece de la sine în câteva ore. Alteori însă, persistă zile în șir sau se agravează până în punctul în care nu îți mai poți folosi cum trebuie mâna. Dacă te regăsești în această descriere, ar fi bine să programezi o vizită la medic pentru a afla care este cauza și ce tratament te poate ajuta să scapi de durerea în cot.
Iată posibilele cauze pentru care te doare în cot:
Loviturile, întinderile, căratul sacoșelor grele sau șocurile traumatice cu luxație sau entorsă sunt principalele cauze ale durerii în cot. Uneori, durerea este atât de mare încât brațul respectiv aproape paralizează și nu mai poți face nimic timp de câteva minute sau chiar ore.
Alte explicații are durerii în cot pot fi anumite sporturi, precum golful sau tenisul de câmp. Acestea pot duce la epicondilită laterală, o inflamație a tendoanelor cauzată de suprasolicitare.
Bursita sau tendinita (inflamația tendonului de la nivelul cotului) pot fi, de asemenea, motive pentru care te doare în cot.
În cazul persoanelor vârstnice, durerea în cot poate apărea pe fondul instalării osteoartritei, una dintre cele mai comune afecțiuni reumatice. Aceasta constă în degradarea cartilajului articular și frecarea oaselor între ele.
Guta, lupusul și artrita reumatoidă sunt și ele posibile cauze ale durerii în cot. În cazul gutei, acidul uric în exces se poate acumula în țesuturile de la nivelul cotului, determinând durere în această zonă. Bolnavii de lupus se confruntă deseori cu dureri articulare la nivelul mâinilor și picioarelor.
O altă cauză a durerii în cot poate fi psoriazisul, cu precădere artrita psoriazică. Această afecțiune determină manifestări cutanate, dar și articulare, care vizează gleznele, genunchii, șoldurile, coloana vertebrală, inclusiv coatele și umerii.
Cauze mai rare ale durerii în cot pot fi tumorile osoase sau boala Lyme.
Majoritatea dintre noi considerăm că durerea în cot trece cu o pastilă sau cu o compresă caldă ori rece. E adevărat, de multe ori inflamația care stă la baza durerii se ameliorează cu ajutorul acestor remedii.
Însă, dacă apar și alte simptome, pe lângă durerea în cot care persistă, ar fi cazul să mergem la medicul ortoped. Printre aceste semne se numără: