În cadrul rubricii Sfat de sănătate, de la Antena 3, specialistul Victor Ştefănescu a dezvăluit care sunt simptomele calculilor biliari și ce ar trebui să evităm să consumăm. Semnul de pe piele care anunță o complicație gravă!
Pietrele la fiere reprezintă o problemă medicală care afectează tot mai multe persoane. Din păcate, calculii biliari pot ajunge să provoace dureri severe, dacă nu sunt descoperiți la timp. Medicul Victor Ştefănescu a precizat că alimentele bogate în grăsimi de origine animală favorizează formarea pietrelor la fiere,.
„O dietă bogată în grăsimi saturate de origine animală favorizează formarea pietrelor la fiere. Există, de fapt, două tipuri de pietre la fiere. Există cele cu un procent mare de colesterol şi mai sunt cele de culoare neagră care au o concentraţie mare de bilirubină. Cel mai des întâlnim calculii de colesterol. Și da, într-adevăr, consumul de grăsimi favorizează apariția acestui tip de calcul.”, a spus Victor Ştefănescu.
Pietrele la fiere pot apărea după vârsta de 40 de ani și odată cu înaintarea în vârstă, frecvenţa lor creşte. Cea mai bună variantă este extirparea în totalitate a vezicii biliare, însă această colecistectomie la vârstă tânără poate duce la apariția cancerului colorectal.
Citește și: Când e indicată operația pentru pietre la fiere
„Ar fi bine să avem o dietă sănătoasă, asta însemnând că trebuie să mâncăm carne slabă și pește, că trebuie să mâncăm multe fructe și legume, nuci, semințe crude. Cât despre simptomele, marea majoritate a pietrelor sunt asimptomatice, deci nu ne dau niciun simptom și putem sta cu ele foarte multă vreme. Cu toate acestea, există nişte crize biliare.
Aceste crize se manifestă prin durere în general sub coaste, în partea dreaptă. Criza biliară mai poate fi însoţită de greţuri, vărsături şi în unele cazuri mai serioase, are loc şi blocarea curgerii bilei în colecist de către calcul.”, a mai explicat expertul.
În ceea ce privește simptomele, Victor Ştefănescu a tras un semnal de alarmă. Dacă un calcul biliar rămâne blocat, poate apărea icterul. Adică persoana în cauză se îngălbenește pe piele, are febră, frisoane şi poate debuta o pancreatită acută. Aici vorbim deja de o complicație severă care poate duce la deces.
Citește și: Te doare în dreapta, sub coaste? Bila e de vină! Medic: Mâncarea grasă, cu mult ulei trebuie evitată
„Factorii de risc sunt multipli. Unul dintre factori este chiar consumul de anticoncepționale orale. De asemenea, sarcina prin creșterea presiunii abdominale. Un alt factor care se asociază oarecum cu consumul de grăsime este obezitatea, lipsa de lipsa de activitate fizică. Trebuie să înţelegem că odată ce am avut o criză biliară este foarte probabil că vom avea și altele.”, a mai spus chirurgul, pentru Antena3.ro.
Sursa foto: Shutterstock