Organizația Mondială a Sănătății informează că la nivel mondial se produc zilnic peste 1 milion de infectări cu agenți patogeni, infecții care, netratate, pot duce la apariția unor infecții cu transmitere sexuală, unele dintre ele fiind inițial asimptomatice.
Privind simptomele, printre acestea putem reaminti senzația de arsură la urinare și mâncărime în zona intimă. Cu toate astea, există schimbări la nivelul ochilor care pot indica faptul că ești purtător al unei infecții cu transmitere sexuală. Durerea ochilor și roșeața sunt inițial principalele semne, deși acestea pot apărea din numeroase motive.
Chlamydia este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală. Multe persoane nu prezintă niciun simptom, motiv pentru care se află la risc de probleme de sănătate pe termen lung, precum infertilitatea. Uneori, infecțiile pot fi depistate doar aruncând o privire la nivelul ochilor.
Iritațiile, durerile, inflamațiile și schimbările secreției ochilor, eventual afectarea unui singur ochi, poate fi semn de chlamydia. Aceste simptome apar atunci când chlamydia trachomatis, bacteria care produce infecția, face contact direct cu membrana mucoasă, partea umedă a ochiului. Mai este cunoscută și sub numele de conjunctivita cu chlamydia sau chlamydia oculară, iar simptomele apar în fază incipientă.
Chlamydia poate fi diagnosticată foarte ușor și tratată cu antibiotice. Chlamydia oculară este contagioasă și se răspândește foarte ușor prin contactul ochilor cu fluidele genitale sau chiar contact ocular direct.
Gonoreea este o altă infecție comună care produce simptome și la nivelul ochilor. Infecția este produsă de bacteria Neisseria gonorrhoeae și poate apărea atât la femei, cât și la bărbați și nu doar la nivelul ochilor, ci și la nivelul rectului sau gâtului în urma sexului anal sau oral neprotejat. Infecțiile pot duce la sensibilitate la lumină, dar și la secreții neobișnuite la nivelul ochilor.
Conjunctivita gonococică este o conjunctivită care apare în urma infecției cu gonoree.
O altă infecție cu transmitere sexuală este sifilis. Deși este rară, lăsată netratată, această boală ajunsă la nivelul ochilor poate reduce acuitatea vizuală, și poate duce chiar la orbire permanentă. Dacă observi sensibilitate la lumină și schimbări la nivelul vederii, precum vedere încețoșată, acestea ar putea indica sifilisul ocular.