Pe măsură ce restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au fost ridicate, am putut să ne bucurăm cu toții de revederea cu prietenii sau cei dragi, însă pentru o bună parte dintre români tocmai vederea pare să fie o problemă.
Un nou diagnostic a devenit tot mai frecvent în cabinetele de oftalmologie și nu pare că vom scăpa de el prea curând – computer vision syndrome.
În ultimii doi ani, de la debutul pandemiei de COVID-19, aproape toate activitățile noastre s-au desfășurat în mediul virtual. Fie că a fost vorba de lucratul de acasă, cursurile pentru școală, grădiniță, meditații sau chiar și reuniunile cu familia și prietenii, de fiecare dată un ecran ne-a despărțit de restul lumii.
Nu e, astfel, de mirare că în cabinetele de oftalmologie s-a constatat o creștere exponențială a numărului de tineri care s-au prezentat pentru probleme diverse, de la senzația de nisip în ochi, la uscăciune oculară, roșeață, disconfort la vederea la distanță sau privire încețoșată.
Majoritatea acestor pacienți se confruntă cu așa-numitul computer vision syndrome, o problemă care apare din cauza timpului îndelungat petrecut în fața ecranului, indiferent de dimensiunea lui. Acesta este sindromul vederii legat de utilizarea computerului sau sindromul ocular secundar utilizării computerului. Cuprinde un grup de afecțiuni oculare ce apar din cauza folosirii prelungite a ecranelor computerului, laptopului, tabletei, telefonului, explică medicul oftalmolog Alina Panga.
Astfel, după primul an de pandemie, când școala s-a desfășurat mai mult online, medicii au constatat o creștere a numărului de copii care s-au prezentat la oftalmolog pentru diferite probleme de vedere și dezvoltarea unor vicii de refracție – miopie, astigmatism.
Izolarea la domiciliu din ultimii ani a dus la o creștere a numărului de ore petrecut în fața dispozitivelor cu cel puțin trei ore, ajungând la aproximativ șase ore pe zi.
Privitul îndelungat la ecrane produce un dezechilibru al corpului ciliar, determinând defecte de focalizare și apariția miopiei. Lipsa privitului la distanță, în care musculatura oculară se relaxează, duce nu numai la apariția viciilor de refracție, ci și la apariția oboselii oculare și a durerilor de cap.
Astfel, în ultima perioadă a crescut exponențial numărul copiilor care s-au prezentat cu vedere încețoșată, scăderea vederii la distanță, dureri oculare, cefalee, senzație de disconfort permanent, a explicat medicul oftalmolog Alina Panga.
Specialistul adaugă că, pentru reducerea simptomelor, este important modul în care este utilizat computerul. Avem nevoie de condiții corespunzătoare de iluminare, confort al scaunului, o poziție bună a monitorului și să nu uităm de pauzele de la ecran.
În plus, medicul consideră că este mai confortabil și mai sănătos când ochii privesc la un monitor mai jos poziționat, la aproximativ 15-20 de grade sub nivelul ochilor. Distanța optimă este de 50-70 de centimetri față de ecran.