Adriana Radu, fondator SEXUL vs BARZA, prima platformă video online de educație sexuală din România, care se adresează cu precădere adolescenților de peste 14 ani și tinerilor, a fost prezentă în emisiunea „Ce se întâmplă, Doctore?”, unde a discutat despre cinci teme esențiale privind educația sexuală: contracepție, infecții cu transmitere sexuala, anatomie, violența în cuplurile de adolescenți și egalitatea dintre fete și băieți.
Întrebată cum ar trebui să le explicăm tinerilor ce înseamnă de fapt o relație sănătoasă de cuplu, Adriana Radu a spus „Cred că adolescenții pot fi fie abuzivi, fie un pic susceptibili la abuz, fie ambele în același timp, în funcție de familia lor, în funcție de ce în ce grup de prieteni au nimerit, în funcție de ce iubit s-au iubită au. În cadrul educației sexuale, la școală, organizăm orele astea pe partea de relații și egalitate între fete și băieți.
Sunt niște discuții în care noi încercăm să stabilim un pic valorile și să îi facem pe adolescenți să vorbească despre lucrurile astea și îi întrebăm, facem exerciții cu adevărat sau fals sau sunt de acord, nu sunt de acord, în care punem pe masă niște afirmații, ca de exemplu sunt de părere că multe fete fac sex pentru că se simt presionate și de fapt nu își doresc asta. Pac, le-ai pus chestia asta pe masă și unii se vor duce la colțul cu da, sunt de acord, unii se vor duce la nu, nu sunt de acord și apoi îi lași să discute, chestie care se întâmplă destul de rar în școala românească.
Nu se întâmplă așa de des și prin exercițiul ăsta de a discuta pe temele astea care pe ei îi preocupă, reușesc să se poziționeze și să plantezi o sămânță despre cum îi putea să se poziționeze în situația lor personală, pe care noi nu aducem neapărat în discuție la ora de educație sexuală, dar discutăm, să zicem aspectul și pentru ei, aceste zone de dezbateri, care și o zonă de îți întărești un pic gândirea critică, întărești puterea de argumentare, îi ajută pentru că ai nevoie de puterea argumentare să spui eu vreau să fac asta sau nu vreau să fac asta, sau ești abuziv sau consider că mă manipulezi. Motivele sunt astea, astea, astea. Stop. Părerea mea este că ai nevoie să ai această părere și să ai acest exercițiu. Și la educație sexuală asta facem, facem.
Oferim ocazia pentru acest exercițiu pe aceste teme care îi dor pe adolescenți și discuții excelente de fiecare dată. Le pică multă fisă la educație sexuală și tot așa”.