Sexul vs Barza: 17 metode de contracepție şi protecţie

Adriana Radu, Master of Public Health şi Preşedintă a Asociaţiei Sexul vs Barza, prezintă în cel mai recent clip video metodele de contracepţie şi protecţie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sexul vs Barza: 17 metode de contracepție şi protecţie

Deşi avem la îndemână metode de contracepție diverse, de la prezervative şi contraceptive orale până la metoda calendarului sau coitul întrerupt, educaţia pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii constituie cel mai ignorat aspect al protecţiei şi educaţiei în rândul copiilor din România. Ţara noastră a înregistrat 33,7 de naşteri la 1.000 de adolescente, arată datele raportului Save the Children din 2019. 

Conform Eurostat, 2.306 de fete românce sub 15 ani şi 6.848 de fete cu vârsta între 16 şi 18 ani deveniseră mame în 2017.

Adriana Radu, Master of Public Health şi Preşedintă a Asociaţiei Sexul vs Barza, cel mai de succes răspuns la lipsa cronică de educaţie sexuală din România, prezintă în cel mai recent clip video metodele de contracepţie şi protecţie. Dacă îţi plac aceste clipuri educative, dă o mână de ajutor, susţine Asociaţia Sexul vs Barza.

Contracepție cu barieră

  • prezervativul masculin – care acoperă penisul;
  • prezervativul feminin – care se introduce în vagin şi în care se introduce penisul;
  • diafragma – care acoperă colul uterin sau cupola cervicală, care, la fel, acoperă colul uterin;
  • cupola – similară cu diafragma.

Diafragma si cupola se combină cu spermicid, o soluţie care atacă ucide spermatozoizii. Ideea e simplă: ai o barieră fizică care stopează spermatozoizii în drumul lor spre a fecunda un ovul.

BONUS: prezervativul masculin şi feminin te protejează şi împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Contracepţia hormonală

Organismul femeii este alimentat cu hormoni sexuali sintetici (o combinaţie de estrogen cu un progestativ sau doar un progestativ) care au rolul de a inhiba ovulaţia şi de a îngreuna pătrunderea spermatozoizilor prin colul uterin.

Aici avem:

  • pilula contraceptivă care aduce hormonii în corp pe care orală când o înghiţi;
  • inelul vaginal care se introduce în vagin şi eliberează hormoni direct în ţesutul mucos vaginal şi se schimbă o dată la 3 săptămâni;
  • plasturele contraceptiv care se lipeşte pe piele şi trebuie schimbat o dată la 7 zile.

Contracepţia hormonală de lungă durată 

Pe acelaşi principiu al suprimării ovulaţiei, s-au dezvoltat forme de contracepţie la care nu trebuie să te gândeşti decât periodic:

  • injecţia contraceptivă – te protejează timp de 3 luni, după care ai nevoie de o nouă injecţie;
  • implantul contraceptiv – ţi se introduce sub piele, printr-o mică intervenţie locală; elimină hormoni încontinuu timp de 3 ani.

Contracepţia intrauterină

  • steriletul cu hormoni – care e concomitent o formă de contracepie hormonală de lungă durată; ţi se introduce prin colul uterin în uter şi te protejează timp de 5 ani;
  • steriletul pe bază de cupru, care, la fel, se introduce prin colul uterin în uter şi creează un mediu toxic pentru spermatozoizi şi implantarea ovulului şi te protejează până la 10-12 ani.

Contracepţia naturală

Contracepţia de urgenţă (pastila de a doua zi)

Este o pastilă non-abortivă care foarte rapid amână ovulaţia pentru ca spermatozoizii să nu poată intra în contact cu ovulul. Citeşte aici mai multe despre pastila de a doua zi.

Sterilizarea, o procedură în bună parte ireversibilă

  • sterilizarea la femei implică legarea celor două trompe uterine astfel încât ovulul să nu mai poată circula şi fi fecundat;
  • sterilizarea la bărbaţi sau vasectomia e intervenţia la nivelul vas deferens, adică asupra celor două canale care conduc sperma din testicule înspre restul aparatului reproducător masculin, astfel încât spermatozoizii să nu mai ajungă în componenţa spermei.

„Din toate astea, eu prefer de departe prezervativul”, spune Adriana. „Simplu, uşor, găsit pe toate drumurile la toate farmaciile şi toate supermarketurile, la benzinărie, la magazinul de la colţ, la ţară, la oraş, la Berlin, la Bucureşti, la mine în buzunar, fără hormoni şi cu responsabilitatea împărţită în mod egal între cele două persoane care fac sex.”

Cele peste 120 de videoclipuri postate pe canalul de YouTube Sexul vs Barza au fost vizionate de 12,5 milioane de ori. În plus, Asociaţia oferă, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România, un serviciu online gratuit de consiliere pentru tineri şi tineri adulţi la care apelează în medie 35 de persoane pe săptămână. Nu în ultimul rând, Asociaţia luptă prin eforturi de advocacy pentru ca educaţia sexuală în şcoli şi serviciile de sănătate reproductivă prietenoase cu tinerii să devină realitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult