Sezonul rece, perfect pentru îndepărtarea aluniţelor!

Dr. Alina Suru, medic specialist dermatolog, ne atrage atenţia că sezonul rece este anotimpul recomandat pentru a face o operaţie de îndepărtare a aluniţelor, deoarece va trebui să eviţi expunerea la soare mai multe luni.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sezonul rece, perfect pentru îndepărtarea aluniţelor!

Actriţe precum Marylin Monroe sau Cindy Crawford sunt recunoscute pentru frumuseţea lor, spunându-se că aluniţele le aduc un farmec aparte.

Acestea sunt însă două cazuri fericite. Nu trebuie să uităm că aluniţele pot reprezenta pericole pentru sănătate şi trebuie supravegheate cu atenţie.

Fie că apar în timp sau îi ai din naştere, nevii melanocitari (aluniţele) au o serie de dezavantaje, cum ar fi aspectul inestetic sau faptul că pot provoca un disconfort fizic – durere cauzată de contactul cu hainele sau de prezenţa lor în zone în care pot fi uşor lezaţi.
Mai presus de toate este faptul că în unele cazuri aceştia prezintă un risc de a se transforma în melanom de a deveni cancerigeni.

Dr. Alina Suru,  medic specialist dermatolog, ne atrage atenţia că sezonul rece este anotimpul recomandat pentru a face o operaţie de îndepărtare a aluniţelor, deoarece va trebui să eviţi expunerea la soare mai multe luni.

Aluniţele sunt cele mai des întâlnite formaţiuni la nivelul pielii şi reprezintă proliferări benigne ale unor celule numite melanocite. Acestea încep să apară la vârsta de 2-3 ani iar numărul lor se stabilizează pe la 30 de ani, asfel că fiecare persoană are în medie 20-40 nevi melanocitari (aluniţe). Numărul acestora poate fi afectat de factori externi precum expunerea la soare, dar şi de factori hormonali cum ar fi pubertatea sau sarcina.

De regulă aluniţele se prezintă sub forma unor pete (macule) de mici dimensiuni, sub 6 milimetri, dar forma şi culoarea lor se poate modifica în timp, transformându-se în noduli cu nuanţe ce variază de la roz/crem la maro şi în unele cazuri chiar negru. Este extrem de important să evaluaţi periodic evoluţia acestora pentru a preîntâmpina probleme grave ale pielii.

Regula ABCDE este o metodă simplă cu ajutorul cărora puteţi să le urmăriţi:

  • Asimetrie – o leziune simetrică devine asimetrică;
  • Borders – dacă marginile o dată netede devin neregulate;
  • Culoare – dacă aceasta se modifică în timp sau apar mai multor culori la nivelul leziunii;
  • Diametrul – acesta nu ar trebui sa depăşească cei 6 mm;
  • Elevaţie – creşterea pe verticală a leziunii.

Oricare dintre aceste elemente poate reprezenta un semnal de alarmă, şi trebuie să vă adresaţi medicului dermatolog
pentru un consult clinic. Nu uitaţi că prevenţia este cel mai important aliat al sănătăţii!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alina Suru - Medic specialist dermatologie-venerologie
Dr. Alina Suru (Pîrvu) este medic specialist Dermatologie-Venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie. A absolvit Facultatea de Medicină Generală UMF „Carol Davila”, București, în 2006. Dr. Alina Suru s-a specializat în Dermatologie și Venerologie timp de 5 ani la Spitalul Colentina ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult