Sfaturi de protecţie împotriva coronavirusului, pentru pacienţii cu boli de inimă. Unde se fac consultaţii online gratuite

Medicii ARES oferă consultaţii online gratuite tuturor pacienţilor cardiaci care au nevoie de monitorizare în timp ce se află în izolare din cauza epidemiei de coronavirus.
  • Publicat:
Sfaturi de protecţie împotriva coronavirusului, pentru pacienţii cu boli de inimă. Unde se fac consultaţii online gratuite

Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare cronice sunt mai sensibili în faţa infecţiilor virale, cum este epidemia provocată de virusul SARS-CoV-2, care le destabilizează practic echilibrul metabolic în condiţile în care rezervele lor cardiace sunt deja reduse. Infecţia virală afectează sistemul cardiovascular, iar în cazul pacienţilor care au deja o suferinţă cardiacă pot apărea evenimente acute sau agravări ale afecţiunii iniţiale.


”Ne referim în principal la bolnavii cu insuficienţă cardiacă. Aceasta poate avea foarte multe cauze, de la infarct miocardic, boli valvulare sau boli congenitale. Bolnavii aceştia sunt foarte fragili pentru că o infecţie cu un virus la care nu avem un tratament specific, cum e acest coronavirus, îi poate duce într-o stare de decompensare acută şi atunci poate să survină decesul ca urmare a complicaţiilor cardiovasculare” explică dr. Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

În aceste condiţii, pacienţii cu boli de inimă trebuie să respecte recomandările generale pentru protejarea de infecţia cu noul coronavirus. Acestea includ spălarea frecventă pe mâini cu apă şi cu săpun şi dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool, izolarea la domiciu  şi evitarea contactului cu cei din jur. În plus, pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să ia măsuri suplimentare de precauţie. Iată câteva sfaturi de la medicii cardiologi:

  • La pacienţii mai în vârstă este mai puţin probabil să apară febra, aşadar simptomele care trebuie să vă dea de gândit sunt tusea şi dificultăţile de respiraţie. Nu confundaţi aceste simptome cu cele provocate de afecţiunile cardiovasculare. Dacă aveţi motive să suspectaţi o infecţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră curant.
  • Este important ca pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare să fie la zi cu vaccinarea antigripală, inclusiv cu vaccinul pneumococic, din cauza riscului crescut de suprainfectare bacteriană secundară, după contractarea virusului COVID-19.
  • Pacienţii care urmează o schemă de tratament stabilizator (statine, beta-blocanţi, inhibitori ai ECA) trebuie să o respecte cu stricteţe, mai ales în această perioadă, ca o măsură de extraprotecţie împotriva decompensării bolii.

”Pacienţii cu boli cardiace severe, cu decompensări frecvente şi care îşi cunosc afecţiunea trebuie să discute cu un specialist (medic infecţionist sau cardiolog) la debutul simptomelor unei infecţii acute indiferent de etiologia ei” spune dr. Călin.

În aceste condiţii, medicii ARES oferă consultaţii online gratuite tuturor pacienţilor cardiaci care au nevoie de monitorizare în timp ce se află în izolare din cauza epidemiei de coronavirus. Programările la consultaţie se  pot face completând un formular pe site-ul www.centrele-ares.ro.

Activitatea ARES continuă pentru cazurile urgente. Pentru pacienţii la care, în urma discuţiilor cu medicii cardiologi, se stabileşte că este necesară deplasarea la spital pentru investigaţii sau proceduri intervenţionale, ARES a pregătit măsuri de igienă şi siguranţă: triajul pacienţilor în afara clădirii spitalului, scanarea temperaturii corporale la intrarea în spital, înăsprirea măsurilor de igienă, permiterea accesului în spital numai pentru pacienţi şi personal medical, cazarea câte unui singur pacient în rezerve, pentru a limita contactul cu cei din jur.

Misiunea ARES în România este dezvoltarea invoaţiei în cardiologie şi accesul unui număr cât mai mare de români la soluţii terapeutice inovatoare care conservă integritatea corporală a pacientului. Începând cu 2011, la ARES au fost efectuate mii de intervenţii, dintre care 12 în premieră naţională absolută şi una în premieră europeană. Peste 15.000 de pacienţi au fost trataţi cu succes la ARES.

Urmărește CSID.ro pe Google News