In anotimpul rece copiii prezinta boli respiratorii etichetate drept”raceli”.Simpla „racire” a corpului sau a unui segment de corp nu provoaca imbolnaviri, totusi recunoastem rolul frigului in scaderea rezistentei mucoasei respiratorii.Frigul influenteaza irigarea dar si capacitatea secretorie a mucoaselor respiratorii.Expunerea la frig micsoreaza calibrul vaselor de sange, dar si o crestere a secretiilor mucoasei nazale. Scaderea irigarii cu sange a mucoasei respiratorii, determina scaderea capacitatii de aparare locala, favorizand aparitia infectiilor respiratorii.
2. Mecanismele de aparare antiinfectioasa ale aparatului respirator
Aparitia infectiilor pulmonare este data de interactiunea intre virulenta agentilor patogeni dar si de mecanismele de aparare antiinfectioasa de la nivelul plamanilor.
● prima linie: structura anatomica a cailor respiratorii ,care prin aspectul contorsionat,stramtorari , schimbarii de directie ale aerului inhalat reuseste sa impiedice patrunderea brusca a particulelor;
● a doua linie: secretia de mucus si celulele cu „cili” care prin miscarea lor de „jos in sus”, directioneaza spre faringe mucusul secretat de aceste celule;
● celulele care secreta local anticorpi necesari in imunitate si care impiedica patrunderea germenilor;
Severitatea unei infectii pulmonare se datoreaza virulentei deosebite a germenilor, dar si unei aparari imune deficitare atat la nivel pulmonar local cat si general.
3. Cauzele infectiilor respiratorii:
Infectiile respiratorii sunt date cel mai preponderent de :
virusuri – printre care cel mai frecvent este virusul gripal cu numeroase tipuri, virusurile paragripale, virusul sincitial respirator, etc.
bacterii – ca o complicatie a celor virale sau primitive(mai frecvent pneumococul si stafilococul);
4. Factorii favorizanti
Sunt foarte importanti si printre acestia mentionam:
– numarul de persoane care locuiesc intr-o camera;
– microclimatul din camera: aer viciat, aburi, gaze de soba, fum de tigara;
– aglomeratia din colectivitati: crese, gradinite , scoli;
– expunerea copilului in locuri aglomerate: magazine, mall uri , mijloace de transport in comun;
5. Raspandirea infectiei
Inflamatia mucoasei respiratorii ocupa primul loc in patologia sugarului si copilului mic. Asa numitele „raceli” au o importanta sociala deosebita;ele deranjeaza familia cand copiii se imbolnavesc unul dupa altul.Adesea se imbolnavesc si parintii.Fratii mai mari sunt factori de raspandire a bolii, ei aducand in familie germenii din gradinita sau scoala. Mucoasa respiratorie reprezinta nu numai poarta de intrare a germenilor dar tot aici prin stranut, tuse sau in timpul vorbirii, germenii sunt raspanditi in jur.
6. Frecventa
Un copil care dispune de mecanisme intacte de aparare antiinfectioasa locala pulmonara dar si generala, contracteaza in medie 7-10 infectii respiratorii pe an, dintre care doar 3 se insotesc de semne generale(febra).Incidenta este maxima intre 2-4 ani si scade pe masura ce copilul inainteaza in varsta, astfel ca la 8-10 ani, rata infectiilor respiratorii scade la 4-6 pe an.
Peste 50% din afectiunile pentru care este vizitat medicul Pediatru sunt reprezentate de boli inflamatorii ale aparatului respirator.
Varsta conditioneaza gravitatea imbolnavirii asfel varstele mici cumuleaza maximul de imbolnaviri si spitalizari, aceasta datorita deficientei imunitare.
7. Clasificare bolilor respiratorii
Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt conventional clasificate in boli ale cailor aeriene superioare si boli ale cailor aeriene inferioare in functie de criteriile anatomice, insa niciodata o infectie respiratorie nu se limiteaza la o anumita structura anatomica.De aceea manifestarea clinica depinde de regiunea anatomica afectata de boala, de severitatea reactiei inflamatorie locala, de gradul de interesare a mecanismelor de aparare precum si de agentul etiologic.Marea majoritate (95%) sunt afectiuni ale cailor aeriene superioare:
– rinofaringita;
– faringita;
– adenoidita;
– sinuzita;
– otita;
5 % reprezinta infectii ale cailor aeriene inferioare:
– laringita;
– traheobronsita;
– bronsiolota;
– pneumonia;