Peste 200 de milioane de femei din toată lumea se confruntă cu endometrioza, o afecţiune ale cărei simptome pot fi adesea trecute cu vederea. Crampele menstruale şi durerile pelvine sunt cele mai frecvente manifestări ale acestei boli, însă de multe ori femeile cred că acestea sunt normale şi nu merg la medic pentru a vedea care este exact cauza. De altfel, majoritatea cazulor de endometrioză sunt diagnosticate destul de târziu, când durerile sunt atât de puternice încât nu mai pot fi ignorate.
Din fericire, există soluţii pentru ameliorarea simptomelor endometriozei. Dar important este ca mai întâi să mergi la medicul ginecolog, mai ales dacă te confrunţi cu unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos.
Unul dintre cele mai frecvente simptome ale endometriozei este durerea puternică la menstruaţie, care nu trece nici măcar cu pastile şi care te poate ţintui în pat pentru 2-3 zile, în fiecare lună.
Acest simptom este extrem de neplăcut şi poate avea un impact negativ inclusiv asupra relaţiei de cuplu. De asemenea, durere în timpul sexului diminuează libidoul şi reduce şansele de a rămâne însărcinată.
Unele femei se confruntă cu dureri similare celor din primele de menstruaţie inclusiv în zilele „normale”. Această durere este una ascuţită, resimţită ca o înjunghiere şi poate apărea între menstre, când nu este deloc normal să se întâmple asta.
În mod normal, menstruaţia durează între 5 şi 7 zile, dar dacă suferi de endometrioză, e foarte posibil ca perioada să se extindă chiar până la 10 zile şi sângerarea să fie la fel de abundentă ca în primele zile.
Dacă dormi destul, nu eşti stresată la muncă şi nici nu bei cafeaua mai târziu decât e recomandat, e foarte posibil ca oboseala pe care o resimţi să fie un simptom al endometriozei.
Inflamaţiile de la nivelul pelvisului specifice endometriozei pot duce la apariţia durerilor de spate, cu precădere în zona lombară, care se pot extinde pe abdomen, coapse sau chiar pe picioare.
Din cauza ţesutului endometriozic anormal dezvoltat în zona abdominală, dar şi la nivel intestinal, foarte multe femei se confruntă cu distensia abdomenului. Această senzaţia de balonare este însă uşor diferită de cea pe care o simţim când mâncăm prea mult – pielea este foarte întinsă, iar abdomenul foarte umflat.
Femeile care suferă de endometrioză au adesea parte de tulburări intestinale, în special constipaţie, dar şi de durere în timpul urinării, din cauza ţesutului endometriozic care se poate extinde la nivelul intestinelor, vezicii urinare.
Acesta este un simptom întâlnit mai ales în cazul endometriozei profunde, care s-a extins la ţesuturile şi ligamentele din cavitatea toracică. Tusea cu sânge poate însoţi durerea în piept, dar acest lucru se întâmplă în foarte puţine cazuri.