Simptomele atacului de cord, diferite în cazul femeilor

În general, indiferent de ţara unde te-ai născut sau ai crescut, s-a dovedit că femeile au mult mai puţine probleme cardiace decât bărbaţii.
  • Publicat:
Simptomele atacului de cord, diferite în cazul femeilor

În general, indiferent de ţara unde te-ai născut sau ai crescut, s-a dovedit că femeile au mult mai puţine probleme cardiace decât bărbaţii.

Mai mult, în ceea ce priveşte femeile, simptomele atacului de cord nu sunt tocmai cele clasice, realitate care poate duce la administrarea unor tratamente neadecvate, susţin medici din SUA.

Plecând de la studiul celor de la „British Heart Foundation”, am încercat să creionăm o hartă cu trăsăturile problemelor cardiace din România, cu ajutorul domnului doctor cardiolog intervenţionist Aws Adnan, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti.

Pentru început, dr. Adnan ne-a atenţionat că trăim într-o zonă cu risc crescut de infarct, indiferent de sex sau vârstă: spaţiul din sud-estul Europei (cu precădere România şi Bulgaria) este denumită „high risk area” în principal din cauza stilului de viaţă dezordonat.

„Este alarmant, iar populaţia trebuie să devină conştientă de iminenţa unor astfel de boli. Infarctul miocardic devine curent începând cu vârsta de 45 de ani”, ne spune dr. Adnan, adăugând următoarele: „cu atât mai îngrijorător este faptul că sunt din ce în ce mai mulţi tineri cei care suferă atacuri de cord”.

Când vorbim despre bolile inimii, ne referim de cele mai multe ori la cea mai frecventă afecţiune cardiacă – boala coronariană – care poate fi stabilă sau instabilă (împărţită la rândul ei în angină instabilă şi infarct).
Indiferent de situaţie, trebuie să ţinem cont de două aspecte esenţiale: simptome şi factorii de risc care ne pot duce în situaţia nefericită de a nu ne mai „înţelege” cu inima noastră, la propriu.

Dacă în cazul bărbaţilor, indicii care prezic un posibil infarct corespund întru totul manualului de medicină, în situaţia femeilor conjunctura este ambiguă.

Bărbaţii nu pot respira, iar caracterul durerii este foarte agresiv- ei simt de fiecare dată o durere acută în zona pieptului, denumită popular „o gheară” care te ţine de piept.

La femei, simptomele nu sunt niciodată aceleaşi şi niciodată nu corespund celor specifice personelor de sex masculin: sunt multe femei care nu manifestă dureri sub nicio formă, în timp ce altele doar îşi simt respiraţia mai grea sau percep o uşoară ameţeală.

Ceea ce trebuie remarcat de către femei este că intesitatea simptomelor nu corespunde cu gravitatea bolii: „probabil există un prag distinct de toleranţă la durere în cazul femeilor, de obicei boala este mai gravă decât tulburările organice”, explică dr. cardiolog Adnan, de la Spitalul Universitar de Urgenţă.

„Prezentarea atipică” a simptomelor atacului de cord, în cazul persoanele de sex feminin, converg către necesitatea unei atenţii sporite şi a unei preocupării constante faţă de sănătatea organismului; o vizită la medicul cardiolog nu înseamnă niciodată prea mult.

Citeşte şi: De ce ne doare bratul cand avem probleme cu inima?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult