Simptomele care ar trebui să ne trimită de urgenţă la ginecolog

Dacă nu sunt tratate din timp, afecţiunile ginecologice pot duce la infertilitate.
  • Publicat:
Simptomele care ar trebui să ne trimită de urgenţă la ginecolog

Dacă nu sunt tratate din timp, afecţiunile ginecologice pot duce la infertilitate. Medicul Alina Tudor ne spune care sunt semnele care anunţă instalarea bolii.

Hemoragia poate apărea ca o tulburare în exces a menstruaţiei care poate fi de cauză generală ( sindroame hemoragipare) sau poate fi determinată de anumite tulburări ovariene sau de afecţiuni ale uterului precum polipii, fibroamele intracavitare, hiperplazia de endometru. „În alte situaţii,  hemoragia poate să apară şi în perioada dintre menstre, fiind frecvent cauzată de un dezechilibru hormonal, dar şi de un fibrom uterin, avort, sarcină extrauterină, displazie  cervicală sau de alte afecţiuni mai grave precum neoplasmele de col uterin, de endometru sau tumori ovariene.

La femeile aflate în perioada de preme­nopauză, cea mai frecventă cauză de sângerare vaginală anormală este reprezentată de ciclurile anovulatorii. La femeile aflate în menopauză, cea mai frecventă cauză de sângerare poate fi atrofia endometrială (subţierea ţesutului care găzduieşte uterul), dar sângerarea poate fi dată şi de existenţa  unui neoplasm uterin. De aceea, vizita la cabinet este obligatorie”, subliniază medicul ginecolog Alina Tudor pentru Gândul.

Leucoreea apare prin modificarea secreţiei vaginale normale, se poate remarca o creştere cantitativă, cât şi prin schimbarea culorii şi a mirosului, modificări ce pot fi însoţite şi de prurit sau senzaţie de arsură la nivelul vaginului. “Apariţia leucoreei se datorează unor factori infectioşi (candida, gonococ, Chlamydia, tricomonas sau gardnerella vaginalis), dar poate fi produsă si de substanţe iritante precum cosmeticele, lubrefianţii sau dezinfectanţii. Netratate, unele din aceste infecţii pot duce la apariţia bolii inflamatorii pelvine şi a infertilităţii. Tratamentul partenerului este necesar în majoritatea situaţiiilor”, precizează  specialistul pentru Gândul.

Durerea pelvină este un simptom comun mai multor afecţiuni, cum ar fi boala inflamatorie pelvină, endometrioza, fibroamele uterine “Durerea intensă, cu debut brusc, poate fi datorată unui avort în curs de efectuare sau unei sarcini extrauterine, torsiunilor anexiale, rupturii unui chist ovarian sau pelviperitonitei. Durerea pelvină uşoară, cu debut insidios, dar care persistă pentru mai mult timp, poate fi expresia unei infecţii incomplet tratate sau a unei leziuni organice”, precizează medicul Alina Tudor, de la clinica Medlife, pentru Gândul.

Aceste trei semne şi simptome majore pot fi însoţite şi de altele mai puţin specifice afecţiunilor ginecologice, dar foarte importante precum febra, tulburările digestive sau tulburările urinare.

Urmărește CSID.ro pe Google News