Simptomele tiroiditei cronice autoimune (boala Hashimoto) la copii și adolescenți

  • Publicat:
  • Actualizat:
Simptomele tiroiditei cronice autoimune (boala Hashimoto) la copii și adolescenți

Tiroidita Hashimoto (tiroidita cronică autoimună) reprezintă cea mai frecventă cauză de hipotiroidism în zonele geografice fără deficit endemic de iod, fiind totodată cel mai des întâlnită etiologie de hipotiroidism primar la copii și adolescenți.

Hipofuncția tiroidiană este observată deseori în contextul bolilor autoimune tiroidiene, iar prevalența acesteia crește odată cu vârsta, fiind mai frecventă la sexul feminin.

Simptomele tiroiditei cronice autoimune la copii: la ce trebuie să fie atenți părinții

Hipotiroidia primară pe fond de tiroidită cronică autoimună se manifestă clinic prin simptomatologie specifică hipotiroidiei, cu sau fără formarea gușei cauzată de distrugerea autoimună a glandei tiroide, care implică distrugerea celulelor tiroidiene.

Indiferent de cauza sa, hipotiroidismul la copii și adolescenți poate avea numeroase efecte dăunătoare.

Printre semnele clinice de hipotiroidie care ar trebui să alarmeze părinții și să grăbească adresarea către un specialist endocrinolog se numără:

  • Hipostatura sau înălțimea mică în comparație cu copii de aceeași vârstă sau cu înălțimea părinților. Este asociată cu o vârstă osoasă întârziată, precum și cu o vârstă a înălțimii mai mică decât vârsta cronologică.
  • Dezvoltare pubertală anormală. Pubertatea este frecvent întârziată la majoritatea adolescenților hipotiroidieni. Cu toate acestea, unii copii cu hipotiroidism primar pot dezvolta pubertate precoce, caracterizată prin dezvoltarea sânilor și sângerări vaginale la fetițe și macroorhidism (testicule mărite) la băieți.
  • Scăderea performanței școlare, a capacității de concentrare
  • Letargie, tulburări de somn, tulburări de comportament
  • Intoleranță la frig
  • Constipație
  • Piele uscată, păr casant
  • Tulburări de ciclu menstrual la adolescente
  • Ușoară creștere în greutate
  • Discrete edeme periorbitale
  • Dureri musculare ușoare

https://www.csid.ro/health/sanatate-health/varsta-primei-menstruatii-si-factorii-care-o-pot-influenta-19272043/

Analizele de sânge pot indica valori anormale

Alături de modificările caracteristice ale funcției tiroidiene, copiii cu hipotiroidism primar pot avea, de asemenea, hiperlipidemie (în special hipertrigliceridemie și hipercolesterolemie), anemie normocitară sau macrocitară, hiponatremie (rar) și niveluri crescute ale creatinkinazei serice. De asemenea, în cazuri rare, hipotiroidia primară severă poate determina pericardită, pleurezii.

Majoritatea pacienților prezintă niveluri ridicate de anticorpi împotriva unuia sau mai multor antigeni tiroidieni (anticorpi antitireoperoxidază, anticorpi antitireoglobulină).

Hipotiroidismul primar poate să fie subclinic (concentrații crescute de TSH asociat cu concentrații normale de tiroxină liberă FT4) sau hipotiroidism primar frust (concentrații crescute de TSH și concentrații scăzute de tiroxină liberă FT4).

O mare parte a copiilor și adolescenților diagnosticați cu tiroidită cronică autoimună rămân eutiroidieni (cu o funcție tiroidiană normală) pentru o perioadă îndelungată și doar o parte dintre aceștia evoluează rapid către hipotiroidie primară manifestă, cu creșterea TSH și scăderea FT4.

Urmărește CSID.ro pe Google News