Simptomul TĂCUT pentru cancerul de ficat. Îl confunzi cu indigestia!

Cancerul de ficat (hepatic) este mai frecvent la bărbați decât la femei, iar odată cu înaintarea în vârstă riscul crește.
  • Publicat:
Simptomul TĂCUT pentru cancerul de ficat. Îl confunzi cu indigestia!
Foto: envato

Durerea sau disconfortul după masă pot fi un indicator pentru cancerul de ficat, avertizează experții. Simptomele similare indigestiei sunt frecvent întâlnite în rândul pacienților care suferă de această boală. Mai multe, pacienții experimentează senzația de balonare, greață și vărsături, scrie NHS.

Atunci când te simți plin după o gustare sau o masă mică reprezintă un alt simptom. Toate acestea sunt confundate cu indigestia, o problemă frecvent întâlnită care nu este atât de periculoasă. Însă, foarte important este să te preocupe potențialele pericole din spatele cancerului de ficat și cum poate fi el confundat cu o afecțiune banală.

Cancerul de ficat: semne și simptome

De cele mai multe ori, simptomele cancerului de ficat nu apar în stadii incipiente, dar în momentul în care își fac simțită prezența, acționează destul de rapid.

Iată care sunt semnele și simptomele care îți pot afecta digestia și care pot indica un cancer de ficat:

  1. Senzația de rău
  2. Dureri în zona superioară a abdomenului sau la umărul drept
  3. Simptome de indigestie precum senzație de prea plin imediat după ce ai mâncat
  4. Abdomen inflamat, fără să fi consumat ceva care să producă balonare
  5. Scădere în greutate
  6. Îngălbenirea albului ochilor
  7. Febră
  8. Mâncărime
  9. Urină închisă la culoare și scaun deschis la culoare
  10. Pierderea apetitului
  11. O inflamație în partea dreaptă a abdomenului
  12. Simptome de gripă

Dacă ai aceste simptome nu înseamnă neapărat că ai cancer de ficat sau că suferi de o boală gravă, dar dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, ar trebui să faci o vizită în cabinetul medicului.

Purtătorul de cuvânt de la Cancer Research UK (CRUK) a spus: „Chiar dacă te îngrijorează ce ar putea indica simptomele, nu întârzia vizita la medic. Simptomele nu sunt neapărat din cauza unui cancer, dar și dacă sunt, cu cât e depistat mai devreme, cu atât șansele ca tratamentul să aibă succes sunt mai mari”.

Cancerul de ficat (hepatic) este mai frecvent la bărbați decât la femei, iar odată cu înaintarea în vârstă riscul crește, informează CRUK. Ficatul este al doilea cel mai mare organ din organism după piele și se află mai jos de plămânul drept. Cancerul de ficat se produce atunci când celulele încep să se divizeze și să crească într-un mod necontrolat și ajunge să se răspândească în alte zone ale corpului.

Există diferite tipuri de cancer de ficat:

  • Carcinomul hepatocelular- cel mai comun tip de cancer
  • Hepatocarcinomul fibrolamelar (HCC)- o formă rară de cancer
  • Colangiocarcinom- apare în căile biliare și se extinde către ficat
  • Angiosarcom- apare în vasele de sânge și se extinde către ficat
  • Hepatoblastom- o formă rară de cancer la copii
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult