Simți că ”arzi precum lumânarea la două capete” la locul de muncă? Iată ce boală te pândește?

 Epuizarea, oboseala extremă sunt același lucru cu burnout?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Simți că ”arzi precum lumânarea la două capete” la locul de muncă? Iată ce boală te pândește?
foto: Shutterstock

”Epuizarea, oboseala extremă și stress-ul nu sunt același lucru cu burnout-ul dar pot fi printre simptomele principale care fac ca o persoană să fie diagnosticată cu burnout” explică Ana Magdalena Hueni, Happiness and Burnout Prevention Coach. Am aflat cum se diagnostichează burn-out-ul, starea de epuizare extremă care deteriorează masiv calitatea vieții.

 

CSÎD: În cât timp cineva care muncește non-stop fără pauze ar putea ajunge la burnout?

Ana Magdalena Hueni: Burnout-ul este dificil de diagnosticat și fiecare persoană are simptome diferite. De asemenea, fiecare persoană poate ajunge la stagiul cel mai înalt de epuizare (burnout) în timp diferit. Unii pot trăi cu simptomele specifice timp de ani buni, pe când alții pot ajunge să nu mai funcționeze și să aibă nevoie de tratament spitalicesc și recuperare de luni bune.

 

CSÎD: Cum se diagnostichează burn-out-ul?

Ana Magdalena Hueni: Sunt disponibile o serie de chestionare pentru auto-evaluare, cel mai frecvent utilizat fiind „Maslach Burnout Inventory” (MBI), disponibil pentru diferite grupuri profesionale, însă nu este acreditat pentru a fi folosit ca test diagnostic. Majoritatea chestionarelor disponibile nu sunt capabile să distingă dacă simptomele sunt provocate de burnout sau de alte tulburări mintale, precum depresia, anxietatea, sindromul de fatigabilitate cronică.

Simptome burnout

CSÎD: Ce este burnout-ul?

Ana Magdalena Hueni: Conform definiției oficiale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), burnout-ul rezultă din stresul cronic negestionat cu succes în cadrul professional (la muncă), având simptome precum epuizarea / extenuarea; distanță mentală mărită față de locul de muncă, sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă; distanțare socială / singurătate, anxietate, tulburări ale somnului și eficacitate profesională redusă. Le fiecare persoana aceste simptome apar in diverse cote, ceea ce face boala greu de diagnosticat.

Munca până la epuizare poate duce la burnout

CSÎD: Cum putem defini în românește acest termen?

Ana Magdalena Hueni: Burnout-ul înseamnă literalmente a munci până la epuizare. Când ne gândim la burnout ne putem imagina o persoană care în context profesional dă totul – 200%, deci noi am descrie o astfel de persoană ca una care “arde lumânarea la ambele capete”.

Ana Magdalena Hueni, coach
Ana Magdalena Hueni, coach, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult