Sincopa vasovagală este principala cauză a leșinului. Se manifestă prin cădere sau pierderea cunoștinței, ca răspuns adaptativ la un stimul sau la o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Aceasta este de cele mai multe ori inofensivă, însă se pot produce traumatisme prin cădere sau când apare într-un mediu periculos.
Se recomandă un consult medical pentru infirmarea unei cauze organice sau tratarea ei, dacă aceasta există.
Sincopa vasovagală apare de cele mai multe ori la debutul unei afecțiuni cardiace, când inima nu mai poate asigura necesarul de sânge organismului. Din cauza gravitației, creierul este lipsit de oxigen și apare senzația de pierdere a cunoștinței.
Sincopa de cauză cardiacă apare cel mai frecvent în timpul efortului fizic, la modificarea bruscă a poziției corpului și uneori la efort fizic minim, când boala se agravează.
În special la adolescenți și tineri, sincopa vasovagală poate avea o cauză emoțională și se poate defini ca un răspuns exagerat al organismului la acțiunea unor stimuli. Acest răspuns apare din cauza unei disfuncții temporare a receptorilor ce reglează frecvența cardiacă și constricția vaselor de sânge. De cele mai multe ori, leșinul poate apărea în condiții de frică, la vederea unei manevre chirurgicale sau a sângerării.
Modificările bruște ale posturii, ridicarea bruscă din pat, rotirea bruscă a corpului pot provoca sincopă prin modificarea tensiunii arteriale, fiind întâlnite adesea la persoane cu tensiune arterială mică, la persoanele vârstnice și la cele cu afecțiuni cardiace.
În cazul adolescentelor și femeilor tinere, sincopa vasovagală poate apărea la căldură excesivă, la duș, la saună sau în perioadele toride de vară. Cauzele sunt reprezentate de hipotensiunea provocată de vasodilatație sau deshidratare, precum și de hipocalcemia specifică în perioada de vară, ca urmare a excesului de vitamina D3.
În cele mai multe cazuri, nu există simptome specifice, sincopa apare brusc, pacientul urmând să își revină în câteva minute după cădere.
În alte cazuri, în special cele provocate de vasodilatație, pot apărea simptome provocate de activarea hormonilor vasoconstrictori. Acestea pot consta în transpirații reci sau senzație de căldură. Uneori, când fluxul sanguin nu se întrerupe brusc, cantitatea scăzută de oxigen de la nivel cerebral poate provoca amețeli sau vedere neclară.
O reacție rapidă la aceste simptome poate preveni sincopa și eventualele accidente provocate de aceasta.
Se recomandă oprirea imediată a oricărei activități și așezarea în poziție culcată pentru a facilita fluxul de sânge adecvat către creier.
Există și alte simptome, precum greață și oboseală, însă sunt nespecifice și greu de interpretat.
Imediat după leșin, persoana se poate simți obosită, lipsită de putere, poate avea senzație de greață sau se poate accidenta în urma episodului sincopal.
De îngrijire medicală de urgență beneficiază doar persoanele vulnerabile, precum femeile însărcinate, persoanele care suferă traumatisme, persoanele la care apare pierderea conștienței, confuzie, tulburări de vorbire, probleme de auz sau vedere, mișcări involuntare ale corpului, fiind absolut necesară suspectarea unei afecțiuni cerebrale.
Dacă apar simptome precum dureri în piept sau dificultăți respiratorii, persoana trebuie să se prezinte în cel mai scurt la camera de urgență pentru a se investiga probabilitatea unui accident tromboembolic.
Dacă ești tânăr, ești la primul episod sincopal și acesta a apărut în urma unei zile obositoare sau din cauza căldurii excesive, cu siguranță nu ai de ce să îți faci griji.
Trebuie să fim atenți însă dacă în familie au existat cazuri de moarte subită prin stop cardiorespirator, dacă se cunosc rudele de gradul I cu patologie cardiacă sau dacă persoana afectată are o patologie preexistentă.
Uneori o sincopă poate fi primul semn al unei afecțiuni de ritm cardiac!
Ar trebui să apelăm la un consult de specialitate dacă ne cunoaștem deja cu o problemă medicală precum: diabet, boli pulmonare, boală Parkinson, patologie cardiacă sau boli vasculare.
Poate fi un semn de agravare dacă în ultimele zile am întrerupt sau am schimbat un medicament, deoarece există posibilitatea ca boală de baza să nu mai poată fi ținută sub control.
Dacă ești gravidă, cel mai bine este să apelezi la un consult ginecologic pentru a putea aprecia starea sarcinii și pentru a descoperi cauza sincopei, deoarece orice traumatism poate afecta creșterea și dezvoltarea fătului, iar privarea de oxigen poate duce chiar la o întrerupere spontană a sarcinii.
Dacă nu suntem la primul episod sincopal, avem nevoie de un medic specialist care să depisteze cauza.
Uneori este vorba doar despre un dezechilibru hidro-electrolitic sau hormonal ce necesită tratament medicamentos. În alte cazuri poate fi vorba despre o disfuncție organică ce poate necesită investigații multiple și tratament medicamentos sau chirurgical țintit.
Pentru un diagnostic corect, medicul va investiga atât istoricul medical personal, cât și pe cel familial.
Persoana poate fi supusă, după caz, la investigații de specialitate, precum RMN, CT, angiografie, teste de efort, analize de sânge.
Tensiunea arterială, pulsul și consultul cardiologic sunt obligatorii când se suspectează patologia cardiacă, fiind primul pas ce poate orienta spre diagnostic.
Ecografia cardiacă și electrocardiograma sunt, de asemenea, metode ieftine ce oferă cu exactitate un diagnostic rapid.
Tratamentul nu este necesar în cele mai multe cazuri. Acesta se impune atunci când există o patologie de bază ce determină simptomatologie.
Dacă sincopa apare ca o complicație a unei boli cardiovasculare, a unui accident vascular cerebral sau dacă persoana în cauză nu își revine în câteva minute, aceasta poate necesita, după caz, primul ajutor sau asistență medicală de urgență.
Dacă asistăm la un episod sincopal, putem ajuta prin așezarea persoanei pe spate și menținerea picioarelor ridicate pentru a facilita fluxul sanguin cerebral.
Dacă persoana devine inconștientă, starea ei se alterează sau aceasta prezintă traumatisme, se apelează întotdeauna la ajutor specializat!
După un eveniment sincopal se recomandă întotdeauna odihnă, hidratare și alimentație corespunzătoare.
Pentru a preveni sincopa vasovagală este foarte important să se respecte tratamentele recomandate de medic pentru patologiile preexistente.
Când vorbim de o sincopă de cauză emoțională trebuie evitați factorii cauzatori, precum căldura excesivă, perioadele prelungite de efort și situațiiile de stres emoțional.
În unele cazuri, episoadele sincopale se repetă frecvent fără a avea o cauză medicală certă. În aceste situații, medicul poate recomanda preparate medicamentoase pentru diminuarea apariției lor și prevenția accidentelor.
În funcție de pacient, de istoricul medical al acestuia și de circumstanțele declanșării simptomatologiei, se pot indica medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale (agoniști adrenergici), medicamente pentru a crește retenția de sodiu și apă în organism (fludrocortizon) sau medicamente antidepresive pentru a scădea stresul emoțional.