Sunteti zilnic expusi unui sistem inchis de ventilatie a aerului? Va puteti astepta la afectiuni pulmonare, in zona ORL, dar si la probleme la nivelul pielii. Toate trec rapid dupa ce parasiti un astfel de mamut arhitectonic pentru cel putin 2 saptamani.
Din anii ’70, in Statele Unite au aparut colosii arhitectonici. Este vorba despre cladiri de birouri care depasesc 12 etaje. Astfel de mamuti nu pot fi incalziti sau raciti optim decat cu ajutorul unui sistem de ventilatie inchis. In caz contrar, costurile de intretinere ar fi uriase. Sistemul inchis de ventilatie presupune un mediu in care functioneaza doar aerul conditionat si in care geamurile nu se deschid.
In cei 40 de ani care au trecut de cand a fost pus in practica, peste 30% dintre oamenii care au lucrat intr-o astfel de cladire au suferit afectiuni ORL, pulmonare, oculare sau ale pielii. Toate manifestarile patologice au luat denumirea de „sindromul cladirii bolnave”. Cu alte cuvinte, s-a constatat inca o data ca nu suntem facuti pentru medii-mamut create de noi, ci doar pentru cele concepute de natura. Haideti sa intram putin in detaliu!
O cladire bolnava provoaca… mancarimi
Aerul conditionat cu circuit inchis, dar si dezumidificarea fac parte din sistemul de ventilatie din marile cladiri de birouri. Dezumidificarea e necesara ca sa nu permita mucegaiurilor sa invadeze o astfel de constructie.
Acest sistem insa usuca mucoasele cailor respiratorii, mucoasa oculara si pielea. Daca lucrati in jur de 8 ore in acest mediu, uscaciunea mucoaselor se transforma in fisuri minuscule care provoaca, intr-o prima etapa, mancarimi.
Pe aceste fisuri insa se pot lipi usor microorganisme si pot patrunde apoi in corp. Este vorba atat de virusuri, cat si de bacterii. Daca patrund in aparatul respirator, se constata o crestere semnificativa a imbolnavirilor de gripa si raceala. Astfel, aparatul respirator e sensibilizat. Se stie ca orice fel de microorganism este transportat usor in sistemul de aer conditionat cu circuit inchis.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?
Vezi si video: Aflati aici cu ce boli grave va puteti alege daca stati in curent sau in aer conditionat!