Dacă te confrunți cu sindromul de tunel carpian, cu siguranță știi deja cât de frustrantă poate fi această boală neurologică. Potrivit Insitutului Național de Boli Neurologice, această afecțiune este destul de frecventă. Mai mult, acest sindrom este clasificat ca fiind o afecțiune medicală care apare atunci când nervul median se îngustează.
Astfel, apar senzația de furnicătură și slăbirea degetelor, dar pot rezulta și durerea și dificultatea de a folosi mâna. Există numeroase cauze în spatele sindromului de tunel carpian, printre care se numără și mișcările repetate, folosirea ustensilelor care vibrează sau somnul în poziții ciudate.
Vestea bună este că sindromul de tunel carpian poate fi ameliorat cu ajutorul anumitor exerciții, bineînțeles după ce oprești activitatea care îți agravează starea. Intervenția chirurgicală este și ea o opțiune.
Pentru extensiile de încheietură trebuie să ții mâna cu tunel carpian în fața corpului și să îndoi mâna ca și când ai face un gest de oprire. Cu cealaltă mână trage ușor de vârful degetelor astfel încât să simți exercițiul de stretching. Rămâi în această poziție timp de 10-30 de secunde și repetă exercițiul de câteva ori pe zi.
Din nou, ține mâna cu tunel carpian în fața corpului. De data aceasta palma trebuie să fie îndreptată spre sol. Îndoaie închheietura astfel încât degetele să fie îndreptate spre podea. Cu cealaltă mână trage ușor de degete până simți stretchingul. Stai în această poziție timp de 10-30 de secunde și repetă exercițiul de câteva ori pe zi.
Pentru acest exercițiu ai nevoie să ții în mână o greutate ușoară. Plasează brațul pe o masă sau pe o suprafață dreaptă și ține mâna pe marginea mesei/ suprafeței. Fă mișcări de încheietură în sus și în jos. Fă trei seturi a câte 12 repetări.
Acest exercițiu este destul de simplu. Pur și simplu trebuie să scuturi mâinile în aer ca și când ai încerca să le usuci.