Sindromul ovarelor polichistice și legătura cu căderea părului

Alături de dezechilibrul hormonal, sindromul ovarelor polichistice vine și cu alte simptome mai puțin plăcute.
  • Publicat:
Sindromul ovarelor polichistice și legătura cu căderea părului
Foto: shutterstock

Alături de dezechilibrul hormonal, sindromul ovarelor polichistice vine și cu alte simptome mai puțin plăcute: ciclu menstrual neregulat, creștere în greutate neintenționată, apariția acneei și lista poate continua. Pe lângă faptul că excesul de păr pe corp și față este și el prezent, un alt simptom neașteptat trebuie luat în calcul: căderea părului.

Căderea sau subțierea părului în cazul sindromului ovarelor polichistice este extrem de comună în rândul femeilor, fiind cunoscută și ca alopecie androgenică. Totul gravitează în jurul dereglărilor hormonale, pentru că acest sindrom este asociat unui nivel crescut de testosteron, care afectează creșterea părului. Multe femei se plâng de  pierderea părului din zona tâmplelor sau regiunile frontale ale scalpului.

Cu toate astea, căderea părului nu este un efect advers comun al sindromului ovarelor polichistice comparativ cu creșterea lui în exces. Indiferent dacă suferă sau nu de această afecțiune, toate femeile produc androgeni, inclusiv testosteron, deși bărbații produc mai mult. Androgenii sunt implicați în special în perioada pubertății și inițiază creșterea părului în zona axilei sau zona pubiană. Dacă suferi de SOP, corpul va produce mai mulți androgeni, ceea ce va determina apariția părului în exces pe față și corp

Sindromul ovarelor polichistice și căderea părului- ce e de făcut?

În cazul bărbaților, atunci când chelesc, există o pierdere completă a foliculilor de păr, ceea ce înseamnă că părul nu va mai crește înapoi natural. În cazul femeilor însă, foliculii de păr rămân în viață, așadar există posibilitatea de a stimula creșterea părului cu anumite tratamente.

Pe lista tratamentelor putem enumera masarea zilnică a scalpului, terapiile cu laser, medicamentația le cale orală, consumul de vitamina precum suplimente cu biotină, colagen, zinc, ideale pentru stimularea creșterii părului. Indiferent de tipul de tratament pe care tu și medicul îl alegeți este important să ai în vedere răbdarea pe care trebuie să o ai în acest proces. Poate dura șase sau mai multe luni pentru a vedea rezultate, iar asta pentru că ciclul de creștere al părului nu este atât de rapid.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult