Sindromul Stevens-Johnson, o boală rară de piele

Sindromul Stevens-Johnson este o boală rară de piele care prezintă simptome ca arsuri ale pielii și umflături.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sindromul Stevens-Johnson, o boală rară de piele
Sindromul Stevens-Johnson, o boala rară de piele

Q’Londa Harden, în vârstă de 26 de ani este asistentă în California, iar încă din adolescență s-a confruntat cu o menstruație complet diferită. În fiecare lună, pielea de pe întregul corp începea să se umfle și să se asemene unei arsuri.  Mai apoi începea să se cojească. Prima oară când s-a întâmplat acest lucru, tânăra a povestit pentru Health că ”efectiv se simțea ca și când cineva mi-ar fi dat foc”.

După o vizită la Urgențe și câteva antihistamine, tânăra s-a confruntat din nou cu un episod similar. De data aceasta ”oriunde apăreau umflături rămâneau semne negre ca și când cineva m-ar fi lovit”, a spus Harden pentru Health.

După doi ani de vizite la Urgență făcute cu regularitate, tânăra a fost diagnosticată cu sindromul Stevens-Johnson (SJS). Aceasta este o boală rară de piele care atacă membrana mucoasă. În cazul tinerei, sindromul a fost declanșat de schimbările hormonale apărute odată cu menstruația.

Ce este sindromul Stevens-Johnson?

SJS este ceva ce asociem în general cu o reacție rară, severă la medicamente. Anumite pastile și dureri pot cauza acest sindrom, informează Clinica Mayo. În ciuda fluctuațiilor hormonale, inclusiv ciclul menstrual, pot declanșa teoretic un răspuns autoimun, ca cel sever specific sindromului Stevens-Johnson.

Semne și simptome

În general, diagnosticul se face în funcție de aspectul pacientului, pentru că pot apărea vezicule pe suprafața mucoasei și pielea se poate curăța. Totodată, se poate face și în urma unei biopsii. Alte semne ar fi:

  • febra,
  • usturimea ochilor,
  • stara de oboseaă,
  • durere la nivelul pielii,
  • vezicule,
  • erupții cutanate și cojirea pielii, explică Clinica Mayo.

Cum se tratează sindromul Stevens-Johnson?

Tratamentul implică efortul de coordonare al medicilor din mai multe specializări (dermatologie și endocrinologie) pentru a se asigura că fiecare sistem implicat este sprijinit. În cazul tinerei Harden, aceasta a primit ajutor din partea unui medic alergolog, unui medic primar și unui medic ginecolog care să controleze sindromul Stevens-Johnson recurent.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult