Sindromul transfuzor transfuzat – pericolul sarcinilor cu gemeni identici

Aproximativ 1 din 100 de sarcini din România este multiplă. O treime dintre gemeni sunt identici și două treimi neidentici.
  • Publicat:
Sindromul transfuzor transfuzat – pericolul sarcinilor cu gemeni identici
Sindromul transfuzor transfuzat – pericolul sarcinilor cu gemeni identici, foto Pexels

Să devii mama a doi copii deodată este o bucurie dublă. Dar și o responsabilitate dublă. În cazul sarcinilor multiple se impun teste specifice și chiar teste mai dese. Mai ales dacă mama va avea gemeni identici. În cazul gemenilor identici, riscul de mortalitate până la 24 de săptămâni este de 6 ori mai mare comparativ cu al gemenilor neidentici, gemenii identici prezentând cu 50% mai multe anomalii cromozomiale comparativ cu sarcinile singulare.  

Unul dintre pericolele care apar în sarcina cu gemeni identici este sindromul transfuzor transfuzat. Lui i se mai adaugă și secvența anemie policitemie o altă cauză majoră de pierdere a sarcinilor. Ambele afecțiuni apar exclusiv în cazul sarcinilor monocoriale cum mai sunt numite sarcinile cu gemeni identici.

Sindromul transfuzor transfuzat – ce este

Gemenii identici prezintă aceeași placentă, iar la nivelul acesteia există vase care comunică între ele, de la un făt la altul. La nivelul acestor vase există, în mod normal, un transfer balansat de sânge. În aproximativ 15% dintre cazuri, transferul este nebalansat, ceea ce duce la apariția sindromului transfuzor transfuzat. Acesta este diagnosticat în săptămânile 16 -26 de sarcină. ”Afecțiunea înseamnă că unul dintre feți este supraîncărcat circulator, de aceea poate dezvolta probleme cardiace și ulterior se poate opri din evoluție. Celălalt făt se poate opri și el din evoluție sau, în peste 80% dintre cazuri, există riscul de a dezvolta complicații neurologice severe. În cazul în care nu este tratat, acest sindrom prezintă o mortalitate de 90%” explică  dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală.

Cum se poate trata sindromul transfuzor transfuzat

Această complicație a sarcinilor cu gemeni identici are ca soluție ablația laser. Ablația laser a anastomozelor vasculare pe cale fetoscopică presupune intrarea în cavitatea amniotică sub ghidaj ecografic cu o cameră mică, ce măsoară câțiva milimetri, identificarea acestor vase, colagularea vaselor comunicante și separarea celor două placente.

Ce rată de reușită are ablația laser a anastomozelor vasculare pe cale fetoscopică

”În urma acestei proceduri rata de supraviețuire de 50-75% pentru ambii feți, 15-25% pentru un singur făt, iar în 15-25% dintre cazuri niciunul dintre gemeni nu supraviețuiește” a mai adăugat medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Ce este pancreasul?
Ce este pancreasul?