Problema greutăţii şi a colesterolului mărit nu mai este de mult un semnal de alarmă doar pentru adulţi. În România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă şi lipsa varietăţii în dietă.
Consumul caloric în exces, care predomină în alimente bogate în grăsime, dulciuri şi produse de fast-food, nu determină doar acumularea kilogramelor în plus şi creşterea colesterolului, ci şi evoluţia în timp a unor afecţiuni grave de la o vârstă fragedă, precum diabetul zaharat de tip 2, creșterea în volum a ficatului sau bolile cardiovasculare.
Atunci când împiedică circulaţia sângelui în organism, colesterolul poate deveni un factor de risc cardiovascular pentru copii. Acest tip de colesterol este denumit LDL-colesterol sau „colesterolul rău” şi se depune pe vasele de sânge din cauza excesului de grăsimi, îngroşându-le şi îngustându-le până când transportul sângelui bogat în nutrienți va fi blocat.
O presupunere greşită în ceea ce priveşte cauzele colesterolului ridicat la copii este faptul că alimentaţia contribuie în mod decisiv la creşterea acestuia. Cu toate acestea, factorii de risc sunt mult mai variaţi:
Specialiştii precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la copii și adolescenți trebuie să fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl.
Din păcate, excesul de colesterol la copii nu dă semne decât prea târziu, când apar complicații. Motiv pentru care este esențial screeningul preventiv prin analize de sânge uzuale, realizate în fiecare an. În acest mod, colesterolul crescut (dislipidemia) poate fi depistat precoce și tratat înainte să apară probleme mai grave.
Un semn distinct al colesterolului crescut care apare la adulți, dar poate fi prezent și la copii, este apariția unor depozite de grăsime la nivelul pleoapelor.
Există însă o serie de factori de risc care predispun copiii la valori crescute la colesterolului. Printre aceștia se numără:
Pentru reducerea „colesterolului rău”, o dietă sănătoasă este esenţială, aceasta reuşind să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. În acest sens, chiar şi cele mai mici modificări în alimentaţie pot aduce beneficii multiple:
Surse: emedicinehealth.com, aafp.org, clevelandclinic.org