Cum se tratează corect sinuzita și de ce nu trebuie privită ca o răceală? Polipii la copii sau deviația de sept la adulți, rinitele alergice sunt factori favorizanți? De ce este important ca tratamentul să fie efectuat complet și corect? Răspunde la toate acestea dr. Tatiana Popescu, medic de familie.
CSÎD: Ce este sinuzita?
Dr. Tatiana Popescu: Sinuzita este o patologie manifestată prin inflamarea mucoasei ce tapetează interiorul sinusurilor de la nivelul feței maxilar, frontal, etmoidal, sfenoidal. Sinuzita se manifestă cel mai adesea cu dureri de cap sau dureri la nivelul feței, senzație de tensiune, dar și cu secreții nazale abundente în urma drenării unuia dintre acestea.
CSÎD: De câte tipuri este sinuzita?
Dr. Tatiana Popescu: Putem clasifica sinuzita în mai multe moduri. După durata simptomelor aceasta poate fi sinuzită acută – durata scurtă de manifestare, de la câteva zile până la câteva săptămâni și sinuzita cronică cu durata de manifestare a simptomelor de la câteva săptămâni până la câteva luni. După factorul determinant, sinuzita poate fi alergică, infecțioasă – virală sau bacteriană.
Dr. Tatiana Popescu: Dacă răceala este însoțită de simptomele sinuzitei: dureri de cap, febră, amețeli, secreții nazale apoase care, după 2, 3 zile, devin groase, alb-gălbui, apoi maronii.
CSÎD: Se ajunge destul de repede de la sinuzită acută, la sinuzită cronică… De ce?
Dr. Tatiana Popescu: Important de știut este că sinuzita poate fi acută în primele 10, 14 zile. Netratată, sinuzita acută devine subacută (de la 3 săptămâni la o lună) iar ulterior, după o evoluție de 3 luni, se instalează sinuzita cronică.
CSÎD: Sinuzita are un tratament mult mai complex decât răceala. În ce constă?
Dr. Tatiana Popescu: Sinuzita acută are următorul tratament medicamentos: 10 zile a unui antibiotic, unui antialergic și a unui antiinflamator prescrise de medicul ORL. In general, tratamentul se ia pe cale orala. Plus picăturile de nas pentru desfundarea căilor nazale. Pentru sinuzitele recurente se recomandă și 10 ședințe de aerosoli de regulă. În cazul sinuzitelor cronice care nu răspund la tratament se pot face puncții sinusale. În unele cazuri se recomandă operarea polipilor la copii și a deviației de sept. De asemenea, tratarea cariilor dentare are un rol favorabil pentru a ține sinuzita sub control.
CSÎD: La ce complicații duce sinuzita netratată?
Dr. Tatiana Popescu: O banală sinuzită netratată poate duce la inflamația cronică a mucoasei sinusale cu îngroșarea acesteia și de asemenea suprainfectarea bacteriană cu acumularea de secreții purulente la acest nivel. De aici bacteriile pot disemina local cât și la distanță în oasele feței sau capului (osteomielita), la meningele cerebral (meningita) sau în creier (abces cerebral).
CSÎD: Deviația de sept are legătură cu sinuzita?
Dr. Tatiana Popescu: Persoanele cu deviație de sept nazal au aproape permanent obstrucție nazală ceea ce duce la persistența secrețiilor într-una dintre narine și implicit împiedicarea drenajului mucusului produs în sinusurile de partea respectivă cu acumularea lor în exces, stagnarea și, de cele mai multe ori, infectarea acestora. Adesea pacienții cu deviație de sept suferă și de o formă de sinuzită cronică în urma persitenței simptomatologiei de-a lungul anilor.
CSÎD: Ce este deviația de sept?
Dr. Tatiana Popescu: Deviația de sept este o afecțiune a septului nazal cartilaginos care are o formă ce nu mai respectă linia de mijloc, simetrică a nasului și astfel determină obstrucția uneia sau ambelor nări.