Într-o perioadă cum este aceasta, a fluctuaţiilor de temperatură, dar şi a virozelor respiratorii care sunt extrem de răspândite, e nevoie mai mult decât oricând să fim atenţi la simptomele neplăcute, pentru a depista din timp afecţiuni care, netratate la timp, pot duce la complicaţii. În plus, este important să ştim că o alimentaţie sănătoasă, mişcarea, o hidratare corectă şi un somn odihnitor sunt ingredientele unui organism puternic.
Printre cele mai comune simptome ale răcelilor şi virozelor de sezon se numără tusea. Aceasta este un reflex de apărare normal şi natural al organismului prin care se elimină substanţele iritante din căile respiratorii, se curăţă gâtul, bronhiile şi plămânii de substanţele nedorite, facilitând respiraţia.
Răceala şi gripa reprezintă cele mai comune probleme de sănătate care pot declanşa tusea. Iar aceasta poate să apară fie la debutul unei răceli, fie la final, persistând uneori mai mult timp decât alte simptome – tusea reziduală. În sezonul rece, probabilitatea cea mai mare este ca tusea să fie cauzată de o infecţie respiratorie virală sau bacteriană. Ea semnalează o răceală dacă vine însoţită de alte simptome, precum febră, rinoree sau nas înfundat, dureri de gât, dureri musculare, oboseală şi stare generală de rău. Seacă sau uscată la început, apoi productivă, cu expectoraţie, tusea este neplăcută atât pentru persoana care se confruntă cu acest simptom, cât şi pentru cei din jur. Iar netratată corespunzător poate duce la apariţia complicaţiilor.
În cazul infecţiilor de căi respiratorii, tusea contribuie la vindecare prin faptul că elimină mucusul din căile respiratorii. Ea trece prin nişte etape fireşti: de obicei, în primă fază tusea este uscată, apoi evoluează spre tuse productivă, dar cele două forme pot apărea şi independent (doar uscată sau doar productivă), ori, în unele cazuri, poate fi tuse mixtă. Tusea poate dura, în medie, 18 zile. Există multiple situaţii în care lucrurile se complică, iar atunci trebuie să ne prezentăm la medic.
Tusea seacă sau uscată, iritativă este întâlnită cel mai frecvent la începutul unei infecţii respiratorii virale, cauzate de inflamaţia mucoasei căilor respiratorii. De asemenea, apare şi la expunerea prelungită la praf, fum, aer condiţionat sau alergie. Este obositoare şi trebuie să fie calmată.
Tusea cu expectoraţie apare ca efect al drenajului mucoasei nazale în gât, fapt ce stimulează centrul tusei, creând reflexul de tuse. Pe măsură ce creşte secreţia de mucus la nivelul arborelui bronşic, tusea poate deveni tot mai productivă. În acest caz, simţim că avem nevoie de un ajutor care să fluidifice mucusul şi care să ne ajute să expectorăm.
Tusea productivă apare şi când vorbim de o suprainfectare bacteriană a căilor respiratorii sau de o acutizare a unor afecţiuni cronice respiratorii.
Există nenumărate plante medicinale cu proprietăţi expectorante care favorizează fluidizarea si eliminarea secreţiilor bronşice (scaiul vânăt, iedera, podbalul, ridichea neagră, hreanul), plante emoliente care calmează mucoasele iritate ale căilor respiratorii (pătlagina, teiul, lichenul de piatră, gridelia), plante cu proprietăţi antispastice la nivel bronşic (roua cerului, iedera, cimbrişorul) care liniştesc tusea spastică.
Scaiul vânăt reprezintă un remediu popular românesc cu efect expectorant dovedit ştiinţific, datorită saponinelor care cresc secreţiile bronşice, fluidizează consistenţa mucusului şi stimulează expulzarea sa din plămâni, fiind recomandat în tusea productivă.
Mugurii de pin, prin conţinutul de pinen şi limonen, au efect expectorant secretolitic.
Mugurii de pin, alături de scaiul vânăt şi cimbrişor fluidifică secreţiile bronşice, favorizând expectoraţia în tusea productivă.
Florile de salcâm, grindelia, florile de tei, pătlagina şi nalba mare sunt plante ale căror extracte calmează iritaţiile de la nivelul mucoaselor şi le protejează în tusea seacă, iritativă.
Trei fraţi pătaţi este o plantă recunoscută pentru proprietăţile antialergice.
Studiile ştiinţifice recente au arătat că ghimbirul este eficient în tratarea tusei datorită gingerolilor din rizomi care au acţiune antispastică la nivelul căilor respiratorii.
Plantusin este una dintre cele mai vechi reţete româneşti consacrate în tuse, cu eficienţă dovedită în peste 25 de ani de utilizare pentru orice tip de tuse. Plantusin reprezintă o gama complexă de fitopreparate, rezultatul muncii echipei de medici, farmacişti şi biologi pe parcursul celor peste 25 de ani. În cadrul formulelor Plantusin se folosesc doar plante medicinale de calitate superioară, precum cele menţionate anterior, prelucrate cu tehnologii certificate conform standardelor internaţionale, asigurând o extracţie maximă a principiilor active.
Dacă ne referim la adulţii care tuşesc sec sau expectorează, aceştia pot apela fie la siropuri, fie la ceaiuri sau comprimate din plante medicinale.
Plantusin Forte este un sirop din plante medicinale cu acţiune în orice tip de tuse datorită extractelor concentrate din 18 plante şi a celor 6 uleiuri esenţiale care oferă produsului un efect puternic antitusiv (expectorant, antispastic bronşic, emolient), dar şi antiinflamator şi antiseptic respirator. Formula nouă, special dezvoltată pentru eficienţa in orice tip de tuse, conţine plante cu efect expectorant care fluidifică secreţiile bronşice, diluează mucusul şi îi reduc vâscozitatea, făcându-l mai uşor de eliminate.
Formula conţine şi plante cu efect calmant, emolient pentru mucoasele respiratorii prin conţinutul de mucilagii (polizaharide) care formează o peliculă protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducând la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritaţiei şi a durerii faringiene. De asemenea, formula conţine plante care elimină spasmul bronşic şi inflamaţiile căilor respiratorii.
Astfel siropul Plantusin Forte linişteşte tusea, fără a o suprima. Reţeta acestui sirop conţine plante tradiţionale româneşti, precum ridiche neagră, hrean, scai vânăt, cimbrişor, muguri de pin, tei, pătlagină şi a fost îmbogăţită cu plante medicinale precum podbal, iedera, grindelia, roua cerului şi uleiuri esenţiale de eucalipt şi lavanda spic.
O altă soluţie în cazul tusei, o reprezintă comprimatele Plantusin pentru gât care calmează durerea şi iritaţia, în timp ce Plantusin calmant are un efect emolient, balsamic asupra mucoaselor uscate şi iritate ale tractului respirator, acţionând rapid în cazul tusei uscate, iritative. Iar capsulele moi Plantusin Uşurează Expectoraţia, datorită conţinutului exclusiv din uleiuri esenţiale, fara excipienti, uşurează expectoraţia la persoanele cu infecţii respiratorii acute şi cronice, însoţite de tuse cu expectoraţie.
Şi cei mici pot fi trataţi cu siropuri din plante medicinale cu acţiune blândă şi sigură în toate tipurile de tuse, însă înaintea folosirii oricărui produs destinat copiilor, părinţii trebuie să solicite sfatul medicului. Plantusin pentru copii este special dezvoltat pentru copii cu vârsta de peste 3 luni şi conţine doar ingrediente active 100% naturale extrase din 11 plante medicinale: muguri de pin (Pini turiones), frunze de pătlagină, (Plantaginis folium), cimbrişor (Serpylli herba), flori de tei (Tiliae flos), flori de salcâm (Robiniae pseudoacaciae flos), rădăcină de nalbă mare (Althaeae radix), trei fraţi pătaţi (Violae tricoloris herba), scai vânăt (Eryngii plani herba), roua cerului (Droserae herba), Grindelia (Grindeliae herba), scaiul vântului (Eryngii campestri herba), folosite în mod tradiţional pentru combaterea tusei.
Plantele din compoziţie fluidifică secreţiile bronşice, diluează mucusul şi îi reduc vâscozitatea, făcându-l mai uşor de eliminat. Siropul calmează iritaţia mucoaselor respiratorii conducând la diminuarea reflexului de tuse. Siropul este îndulcit natural, doar cu fructoză, şi nu conţine adaosuri de arome sau coloranţi sintetici. Gustul bun este dat de plantele din compoziţie, iar siropul poate fi folosit pentru copii foarte mici, de la vârsta de 3 luni, dar şi în sarcină şi alăptare.
Oricare ar fi tipul de tuse pe care îl experimentaţi, este important să contactaţi medicul, încă de la primele simptome, astfel încât boala să nu se agraveze.