Șocul anafilactic sau anafilaxia este o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol. Poate apărea la câteva secunde sau minute după expunerea la o substanță alergică.
Potrivit dr. Ionuț Titel Țăpîrdea, medic rezident ATI la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, anafilaxia provoacă sistemul imun să elibereze un flux de substanțe chimice care provoacă edeme (umflarea țesuturilor), erupții cutanate și scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate produce starea de șoc – tensiunea arterială scade brusc, iar căile respiratorii se îngustează, blocând respirația. Semnele și simptomele anafilaxiei includ pulsul slab, rapid, erupția cutanată, greața și vărsăturile.
Printre factorii declanșatori frecvenți se numără anumite alimente, medicamente (inclusiv substanța de contrast din clinicile de imagistică medicală), veninul de insecte și latexul.
În majoritatea cazurilor, manifestările clinice ale șocului anafilactic se instalează în câteva minute, maxim o jumătate de oră, după contactul cu substanța alergenă, însă există și situații în care reacția alergică severă se poate manifesta la câteva ore de la expunere.
Principalele simptome și manifestări întâlnite în evoluția șocului anafilactic sunt reprezentate de:
Manifestări clinice mai puțin întâlnite la persoanele cu șoc anafilactic sunt reprezentate de senzația de gust metalic, tuse, parestezii, artralgii (dureri articulare), convulsii, tulburări de hemostază.
Pentru a confirmă diagnosticul de șoc anafilactic, se pot efectua următoarele:
În anumite situații, șocul anafilactic poate necesita resuscitare cardiopulmonară în momentul în care persoana este inconștientă și nu prezintă puls și respirație spontană. Primul ajutor în caz de șoc anafilactic în condiții sumare cuprinde:
După depășirea episodului acut de reacție alergică, pacientul necesită tratament care presupune administrarea de imunoterapie pentru a reduce riscul de a dezvolta o reacție de hipersensibilitate majoră în viitor.
De cele mai multe ori, prevenția reprezintă cea mai bună metodă de tratament a șocului anafilactic și constă în: